Skip to content

Čovjek koji je bio paraliziran 12 godina ponovo hoda zahvaljujući moždanim implantatima

Gert-Jan Oskam, 40-godišnjak koji je ostao paraliziran zbog ozljede na biciklu koju je pretrpio prije 12 godina, ponovo hoda zahvaljujući novom uređaju koji povezuje njegov mozak i leđnu moždinu putem implantata.

Nakon otprilike 40 rehabilitacijskih sesija korištenjem sučelja mozak-kralježnica koje detektira električnu aktivnost u korteksu, Oskam je ponovo stekao sposobnost voljnog pomicanja nogu i stopala, izvještava BBC News.

Publikacija piše da je 40-godišnji Nizozemac pristao na eksperiment ugradnje implantata, a operaciju su izveli neurokirurzi sa Sveučilišta u Lausanni. Sustav je još u fazi istraživanja.

Implantati prenose signale na senzore pričvršćene na posebnu kacigu na glavi. Nakon operacije, muškarac je ponovno naučio stajati, zatim hodati na kratke udaljenosti, pa čak i penjati se stepenicama.

Osjećao sam se kao beba kad sam ponovo naučio hodati. Bilo je to dugo putovanje, ali sada mogu ustati i popiti pivo sa svojim prijateljem. To je zadovoljstvo koje mnogi ljudi ne shvaćaju, rekao je.

Razvoj, objavljen u časopisu Nature, vodili su švicarski istraživači. Profesorica Jocelyne Bloch sa Sveučilišta u Lausanni, neurokirurginja koja je izvela delikatnu operaciju umetanja implantata, naglasila je da je sustav još uvijek u fazi osnovnog istraživanja i da je mnogo godina daleko od toga da bude dostupan paraliziranim pacijentima.

No rekla je za BBC News da je cilj tima bio izvući ga iz laboratorija u kliniku što je prije moguće.