Skip to content

Čovjek koji je “najavio samοubistνο” i nestao pronađen nakon 10 godina u Grčkoj

Čovjek koji je svojoj porodici ostavio tri poruke o samοubistνu 2013. godine, ali u koje njegova žena nikada nije vjerovala, pronađen je u Grčkoj 10 godina kasnije uz pomoć italijanske TV emisije o nestalim osobama ‘Chi l’ha visto?’ (‘Ko je to vidio?’), javlja “News Prima”, a prenosi News Prima.

Naime, prije deset godina Adamo Guera, koji je bio 15 godina u braku sa Rafaelom sa kojom je imao dvije ćerke, je nestao.

Bio je jul 2013. i od tada više nije bilo vijesti o njemu. Odvezao se automobilom i nekoliko dana kasnije karabinjeri, koji su istraživali nestanak, kontaktirali su njegovu suprugu i rekli joj da su pronašli bilješke u kojima je čovjek spominjao ekonomske probleme i prijetio da će sve okončati .

“Zdravo mama i tata. Nikada nisam htio da vas povrijedim, ali nažalost uvijek je išlo loše i sada je došlo vrijeme da se to završi. Pokušaću da uradim bar ovaj posljednji korak dobro, da te bar poštedim bola sahrane. Zapamtite samo jednu stvar, najvažniju: pomozite Rafaeli i djevojkama. Nisam uspio u potpunosti i ostalo je još nekoliko teških godina”, napisao je Adamo svojim roditeljima u jednom od oproštajnih pisama.

Međutim, istraga je nastavljena i istražitelji su otkrili da se ukrcao na brod iz Ankone za Patras. Hipoteza je bila da je skočio sa broda. A kada mu više nisu našli tragove, tužilaštvo u Bolonji je zatvorilo slučaj.

Zatim, u februaru 2022, došlo je do neočekivane prekretnice. Adamo Guera je podnio zahtjev da bude registrovan kao italijanski državljanin sa prebivalištem u Grčkoj.

Prekretnica slučaja i pogrešan korak

Prekretnica u slučaju dogodila se prije nekoliko mjeseci, kada je Raffaella predala papire za razvod. Nazvala je odvjetnica i rekla da njezin suprug nije nestao. Za ženu je to bio hladan tuš: ona otkriva da u Grčkoj postoji Adamo Guerra koji je 2022. zatražio da Aire bude talijanski državljanin s prebivalištem u Grčkoj.

Žena prvo pomisli na slučaj homonimije, zatim na krađu identiteta. Umjesto toga, to je bio suprug za kojeg se deset godina vjerovalo da je mrtav. Čovjek je, sa svoje strane, bio vrlo pametan u prikrivanju tragova, ali zahtjev za registraciju u Aireu bio je pogrešan korak zbog kojeg se njegov dvorac laži srušio.

Nakon što se javio Chi L’Ha Vistu, Guerra je u Patrasu presreo dopisnik Raija kojemu je potvrdio svoj identitet. Tako je okončana desetogodišnja laž koja je cijelu jednu obitelj bacila u očaj.

Adam nije umro, već je stvorio sebi novi život u inostranstvu. U epizodi “Ko je to vidio” u srijedu, 20. septembra 2023, otkrivena je istina.

“Hvala vam, jer bez vas ne bih imala ovu potvrdu. Deset godina je mnogo. Kada vas zovu da vam je čovjek nestao, ulazite u tunel kome se ne vidi kraj. Za mene on nije čovjek i nije otac”, rekla je njegova supruga.