Skip to content

Crkvenu službu u Njemačkoj održala umjetna inteligencija (AI)

U petak je preko 300 ljudi prisustvovalo eksperimentalnoj crkvenoj službi koju pokreće ChatGPT u crkvi svetog Pavla u bavarskom gradu Fürthu u Njemačkoj, izvještava Associated Press.

40-minutna propovijed uključivala je tekst koji je generirao OpenAI-jev ChatGPT, a isporučivali su avatari u ljudskom obliku na televizijskom ekranu iznad oltara.

Chatbot, u početku personificiran kao bradati muškarac s fiksnim izrazom lica i monotonim glasom, obratio se publici objavom: “Dragi prijatelji, čast mi je stajati ovdje i propovijedati vam kao prvoj umjetnoj inteligenciji na ovogodišnjoj konvenciji Protestanata u Njemačkoj.”

Neobična služba održana je u sklopu konvencije pod nazivom Deutscher Evangelischer Kirchentag (Kongres njemačke evangeličke crkve), događaja koji se svake dvije godine održava u Njemačkoj i privlači desetke hiljada posjetitelja.

Služba, koja je uključivala molitve i muziku, bila je ideja Jonasa Simmerleina , teologa i filozofa sa Sveučilišta u Beču. Čitavu službu su vodila četiri različita avatara na ekranu.

“Ja sam osmislio ovu uslugu, ali zapravo sam je radije pratio, jer bih rekao da oko 98 posto dolazi od umjetne intelegencije”, rekao je 29-godišnji naučnik za Associated Press.

“Rekao sam vještačkoj inteligenciji ‘Mi smo na crkvenom kongresu, vi ste propovjednik, kako bi izgledala crkvena služba?'”, rekao je Simmerlein. Zamolio je i da se uvrste psalmi, kao i molitve i blagoslov na kraju.

Zaista, vjernici u crkvi su pažljivo slušali dok je umjetna inteligencija propovijedala o ostavljanju prošlosti iza sebe, fokusiranju na izazove sadašnjosti, prevladavanju straha od smrti i nikad gubljenja vjere u Isusa Krista.