Skip to content

Crnogorski đaci SLAVILI RUSKI PRAZNIK kojim se priziva proljeće

Crna Gora, PODGORICA: U Osnovnoj školi Novka Ubović jučer je obilježen ruski praznik Maslenice. U holu škole su bili postavljeni stolovi, a služena je i hrana, najviše palačinke koje su tradicionalno jelo u Rusiji kada se obilježava Maslenica.

Foto Facebook

Danas smo u školi uz muziku, ukusnu hranu i prije svega veselo raspoloženje, obilježili Maslenicu, tradicionalni ruski praznik kojim se uz ukusne palačinke koje simbolizuju Sunce, ispraća zima i najavljuje proljeće”, objavljeno je na Facebook stranici te škole.

Navodi se da su roditelji, učenici i nastavnici vrlo rado uzeli učešće pripremajući razne đakonije, pokazavši na taj način jedan lijep vid saradnje.

Osim palačinki i raznolike i ukusne hrane, prisutni su imali priliku i da se upoznaju sa ruskim suvenirima kao neodvojivog dijela ovog praznika. Na stolu su bile matrjoške, samovar (posuda za čaj), drvene kašike, kokošnik (tradicionalni ukras za glavu ruskih djevojaka). Svi smo se lijepo gostili i razgovarali o običajima karakterističnim za ovaj praznik”, piše u objavi.

Maslenica je jedan od najpoznatijih praznika u Rusiji koji se slavi tokom cijele jedne sedmice. Obilježava se u cijeloj zemlji, a glavno praznovanje je na Crvenom trgu u Moskvi. Simbolizuje ispraćanje zime, a osim palačinki Maslenica je poznata i po pjevanju ruskih pjesama.

Iako je ova subota bila formalno radna za učenike u Crnoj Gori zbog odrađivanja produženog raspusta, Rusima su se u proslavi danas pridružili i osnovci iz ove podgoričke škole.

I u podgoričkoj Gimnaziji obilježena Maslenica Volonterski klub Gimnazije „Slobodan Škerović”, uz podršku Aktiva ruskog jezika, u petak, 25. februara, organizovao je obilježavanje Maslenice.

Ovaj ruski praznik slavi se u nedjelji prije časnog posta, koja podrazumijeva praštanje. U tom duhu, pomenuti praznik, koji je lijep povod da se svi bolje upoznamo sa ruskom kulturom, u našoj školi ispraćen je kroz muziku, ples, igru i zanimljivo druženje”, objavljeno je na društvenim mrežama Gimnazije ‘Slobodan Škerović’.

Maslenica je vjerski i tradicijski praznik istočnih Slavena. Slavi se u sedmom tjednu prije pravoslavnog Uskrsa. U slavenskoj mitologiji Maslenica je proslava skorog kraja zime i slična je zapadno kršćanskim karnevalima. U Ukrajini se za vrijeme Maslenice, osim tradicionalnih palačinki, jedu i varenjke (vrsta tijesta).

S obzirom da Maslenica traje tjedan dana, svaki dan je po nečemu poseban: Ponedjeljak je rezerviran za pripremu stola, sanjkanje i izradu lutke od slame.

Utorkom počinju “zabavne igre”. Dan je to kada momci i cure traže srodne duše, sanjkaju se i jedu palačinke.

Naziv srijede je “gurmanski dan” i tada su palačinke u prvom planu.

Četvrtkom se osvaja snježno selo. Vožnja saonicama ili konjskom zapregom neizostavan je dio odmora. U takvim vožnjama najčešće sudjeluju mladi parovi. Snježni grad, izgrađen tijekom tjedna, osvaja se i ruši, što predstavlja odlazak zime.

Petog dana u tjednu zet ide kod svekrve na palačinke. To su „večernje taštine“. Subotom se obilazi sva rodbina, a ovaj dan se zove Zaovino poselo. Nedjelja je “dan oproštaja”. Pali se lutka od slame, slavi se odlazak zime, a kada lutka izgori, prisutni tradicionalno preskaču lomaču. Sve u svemu, izgleda kao 7 dana zabave, radosti i igara.

Čisti ponedjeljak označava kraj praznika i početak Velike korizme.