Skip to content

Čuva stada i uči: Na prijemnom ispitu za srednju školu postigao drugi najbolji rezultat u Turskoj

Muhammet Halil, jedno od dvoje djece porodice Author, koja se bavi stočarstvom u Arıcaku , najudaljenijem okrugu Elazığa, pomaže ocu u mesnicama, ljeti pomaže na visoravni Kepir, koja se nalazi u Akdağu na nadmorskoj visini od 2500 metara, radi kao pastir, spava u šatoru, a uz sve to se i školuje.

Foto: Firat

Muhammet, koji radi sve, od mužnje koza do proizvodnje sira, također nije zanemario učenje u svakoj prilici, uči iz knjiga koje nosi sa sobom dok napasa stoku na planini i postigao je veliki uspjeh. Muhammet je ove godine položio prijemni ispit (LGS) i drugi je u Turskoj sa 494 boda, piše FIRAT.

Muhammet, koji radi sve, od mužnje koza do proizvodnje sira

Muhammet, koji je na samo jedno pitanje odgovorio pogrešno i propustio prvo mjesto i dalje ne prestaje učiti čuvajući stada. U želji da isti uspjeh pokaže i na sveučilišnom ispitu, Muhammetov najveći cilj je biti dobar kirurg.

Dobio sam 494 boda od LGS-a. Imao sam grešku, iz Fena je. To pitanje je bilo lako, ali nisam obraćao pažnju. Tajna mog uspjeha je moja porodica. Oni se brinu za mene. Nemam telefon, a ukinuo sam i TV. Moji su učitelji jako pazili na mene. Moj učitelj Adil je išao u Elazig i nabavio resurse i knjige koje sam želio. I ja sam radio na tome, rekao je Muhamet.

Navodeći da ima cilj, dodao je: “Imao sam cilj i ostvario sam ga. Ja sam radio iza njega dok smo čuvali koze. Kad ih vodim na pašnjake, same pasu. Učio sam i nakon što sam otišao ispod kamena u hlad. Tako sam pobijedio. Nakon što sam pomuzao koze, navečer sam opet čitao knjigu i onda išao spavati. U Arıcaku nema učionica i centara za učenje. Budući da smo već vidjeli ovaj život i poteškoće, naš jedini lijek je čitanje. Želim biti kirurg kad odrastem. Nastavit ću raditi. Planiram postići tako veliki uspjeh na sveučilišnom ispitu”, rekao je.

Ponekad radi moj posao, ponekad radi kao pastir, kaže otac.

Izražavajući da je ponosan na svog sina, otac Yücel Yazır je rekao: “Prije svega, to će biti samo dijete. Bit će inteligencije i entuzijazma. Obiteljsko okruženje i škola bit će dobri. Srećom, uspjeli smo ih uhvatiti sve troje zajedno. Živimo u ograničenom području. Naš prihod je ograničen. Muhammet mi je pomagao i na radnom mjestu i na platou. Ponekad je radio moj posao, ponekad je bio pastir. Obrazovanje je stekao u planinama pod tim uslovima.”

“Primijetio sam da naše dijete hoda uokolo s knjigom dok je pastir”

Direktor nacionalnog obrazovanja Arıcak Fethi Kılınç rekao je: “Ponekad posjećujemo svoju djecu. Kad sam stigao, primijetio sam da naše dijete hoda uokolo s knjigom dok čuva stado. Naravno, bilo mi je jako stalo do njegove ustrajnosti. Pratili smoga  i vodili. Naši su učitelji tijekom godine napravili puno praktičnih ispita. Dali smo toliko probnih ispita da ne bismo bili u privatnoj školi. Jako mi je stalo da naši studenti rade s takvom ambicijom i odlučnošću.”

“Muhammet Halil nije igrao igrice kada je uzeo tablet u ruke. Dok su se ostali igrali, Halil bi odatle tražio knjigu. Zapravo, kad bismo išli kupiti knjigu, od njega bismo dobivali ideje. Jako voli visoravan i životinje. Svojoj porodici na visoravni pomaže već duže vrijeme. Isprepletena s prirodom. Još jedna tajna uspjeha može biti kisik i prirodne hranjive tvari koje dobiva odavde”, kazao je direktor škole Adil Yıldırım.