Skip to content

DA MAKNEMO BARIKADE ZA NAŠ ILI VAŠ BOŽIĆ? Brnabić oštro odgovorila Rodeu

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da su izjave njemačkog veleposlanika u Prištini Jörn Rohdea ‘zaista nečuvene i to na više nivoa’.

“Prvo, danas ste izjavili da barikade moraju biti uklonjene i čak ste se usudili da date/naručite rokove (do Božića). Uzgred, ambasadore, razjasnite: vaš Božić ili naš? Samo da znamo… Barikade su tu zbog Dejana Pantića.

Nadalje, pitala je veleposlanika je li svjestan da je danas 11. dan da Pantićeva obitelj s njim nije razgovarala te, kako tvrdi, nitko ne zna gdje se zapravo nalazi.

“Gdje je to drugdje moguće nego u Kurtijevom getu?”, poručila je Brnabić.

“Drugo, izjavili ste da se barikade moraju ukloniti jer dolazi Božić?! Pretpostavljam da morate da brinete da li će Djeda Mraz uspjeti da prođe… Mislite li da Srbi na barikadama, tražeći samo najosnovnija ljudska prava i vladavinu prava, više vole da budu na barikadama nego u svojim domovima tokom svoje slave, Nove godine ili Božića? Ili ćete ih istjerati da biste imali miran i srećan Božić?

“Treće, kažete da su barikade nelegalne. Ali da li je legalno kidnapοvati ljude, držati ih na nepoznatoj lokaciji 11 dana, spriječiti njihovu porodicu da razgovara sa njima ili ih posjećuje? Zar vas ovo ne muči? (Napomena: Ako vas to ne muči, Djeda Mraz vam možda neće donijeti poklon!). Ukratko, rekli ste (više/manje) sljedeće: Rezolucija SB UN 1244 je „apsurdna“ i „neprihvatljiva“; Briselski sporazum treba da bude u skladu sa ustavom Kosova*; kidnapοvanje je legalno i dobrodošlo (ako to radite Srbima); barikade će spriječiti Djeda Mraza da dođe na Kosovo.”

“Ambasadore, vaše izjave su pouzdane kao Djeda Mraz. Jedini problem: ovo nije smiješno. Osim ako niste pogrešno protumačeni, ili ste imali manji moždani udar prije intervjua, oni su duboko zabrinjavajući jer eksplicitno prijetite našim ljudima – a to nije prihvatljivo”, poručila je Brnabić.

Ona je podsjetila da Srbi 10 godina čekaju da Priština ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, tj. da formira ZSO.

“Dodatno, s obzirom da barikade postoje dijelom zbog Dejana Pantića, a dijelom zato što Srbi traže sprοvođenje Briselskog sporazuma, koliko će još Božića, ambasadore, morati da čekaju da se ovo ostvari? Ovo će biti deseti Božić od 2013. godine”, navela je premijerka.

Srbi su dvanaesti dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Situacija je mirna, ali napeta naročito poslije izjave premijera Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne može da isključi žrtνe.

Građani sa barikada poručuju da će one biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa sjevera Kosova.

Krizni štab srpskog naroda sa sjevera Kosova pozvao je Srbe sutra na najveći protest do sada u 12 časova u Rudaru.