Skip to content

UΚRAJIΝCI PRΕTUΚLI DJECU iz Sarajeva u Splitu. Trener Sparte na rubu suza: Κrvnički ih udarali, nitko iz BiH nas nije nazvao

Direktor nogometne škole Sparta iz Sarajeva Amil Šukalo za N1 je ispričao događanja iz Splita gdje su sarajevske dječake brutalno pretukli treneri i igrači ukrajinskog Shaktara.

Dalamtino cup, već godinama u Splitu mladi nogometaši sklapaju prijateljstva i razmjenjuju sportska iskustva. Na ovogodišnjem se, nažalost, dogodio nezapamćen incident, čak pet igrača Sparte moralo potražiti medicinsku pomoć. U polufinalnoj utakmici dječaci iz Sarajeva starosti do 14 godina brutalno su pretučeni od strane trenera i vršnjaka iz ukrajinskog Shaktara.

“Vidio sam kako njihovi treneri udaraju naše igrače, brutalno, bez imalo zadrške. Ni njihovi dječaci nisu bili ništa manje agresivni. Njih 25 na naših deset igrača. Bio je to stampedo. Jednostavno su ih pregazili. Krvnički su ih šutirali dok su ležali na podu. Ja ovo nikad u životu nisam vidio. Šokiran sam”, priča Šukalo.

Kako je ispričao direktor ŠK Sparta sve se odigralo za pola minute.

“Ukrajinski tim od početka utakmice bio je agresivan, stalno su udarali našu djecu bez lopte što je sudac utakmice pokušavao nekako da obuzda. Do nemilog događaja bilo je nekih dvadesetak takvih situacija. Gazili su naše igrače, udarali ih laktovima i stalno se ponašali agresivno. Početkom drugog poluvremena tijekom izvođenja slobodnog udarca jedan od ukrajinskih igrača bez ikakvog je povoda gurnuo jednog našeg nogometaša rukama u prsa. Djeca su se pokoškala, vidio sam kako njihovi treneri ulaze u teren misleći da će smiriti situaciju”, priča Šukalo za N1.

“Krvničko udaranje. Ne mogu vam naći poređenje za to. Takva doza agresivnosti je nevjerovatna. Roditelji su krenuli unutra i onda bi tek bio pravi haos. Nije jednostavno gledati kada vam neko dijete udara. Jedva sam ih smirio. Kada je došla policija da uzme izjave, cijelo osoblje Šahtara je izolirano. Medicinsko osoblje je odlučilo da pet igrača mora ići na detaljnije preglede.”

“Razočaravajući prizor je da pola sata nakon toga, Ukrajinci provociraju naše dječake i provociraju nas. Pola sata nakon incidenta Ukrajinci su nam dobacivali, hladnih glava, pravili provocirajuće pokrete i ismijavali nas. To ponašanje nikada nisam vidio.”

“Čuo sam od kolega iz Hrvatske da su ti Ukrajinci koji sada treniraju u Hrvatskoj jako agresivni i da su i druge ekipe sa njima imali sličnih problema. Lokalni dječaci uvijek imaju probleme sa njima. To nije normalan karakter. Imamo mnogo informacija da su generalno takvi. Nitko od trenera se nije ispričao. Nitko nije pitao kako su djeca. Također, nitko iz BiH nije pozvao da pita za zdravstveno stanje djece i je li im potrebna neka pomoć. Nevjerovatno!”, rekao je Šukalo.

“Epilog je mogao biti tragičan. Policija je evidentirala sve. Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv njih. Oni su u izolaciji u hotelu dok se neke stvari ne riješe. Policija i medicinsko osoblje je uradilo dosta dobar posao. Mi smo dali izjave, mogli smo pogledati neke snimke. Sve što sam vidio uživo je sitno u usporedbi sa snimcima.”

Kako su reagovale nadležne institucije iz BiH na ovaj događaj?

“Žalosno je da nitko nije nazvao da pita kako su djeca. Neki igrači su imali dodatne pretrage i preporučeno im je mirovanje. Jednom dječaku su ustanovili djelomičnu frakturu ramena. Čekamo informacije o drugom dječaku koji ima bolove. Svi nadležni su bili u hotelu nakon incidenta u Sarajevu prije nekoliko mjeseci, a nas se nitko nije sjetio. Jedino smo jučer smo dobili poziv od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da dođemo u Vijećnicu u četvrtak. Prošlo je dva dana i nitko iz BiH nas nije nazvao. Nije još kasno da i ostali nazovu i pitaju kako su djeca.”

Shakhtar je nakon ovog incidenta diskvalificiran s turnira, a Šukalo je iskazao zahvalnost organizatorima Dalmatinko cupa zbog podrške nakon incidenta.

“Ne smijemo dozvoliti da nadmetanje preraste u nasilje. Mi nećemo odustati od ovoga. Mi ćemo poslati FIFA-i u UEFA-i šta se desilo, kazao je Šukalo.