Skip to content

Danas je na snagu stupio jedanaesti paket sankcija EU protiv Rusije

U petak, 23. juna, na snagu je stupio jedanaesti paket sankcija EU protiv Rusije.

“Današnji paket povećava naš pritisak na Rusiju i Putinov ratni stroj…”, rekao je visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnost EU-a, Josep Borrell.

Novi paket evropskih sankcija uključuje trgovinske, saobraćajne, energetske mjere, kao i mjere za zamrzavanje imovine dodatnih 100 pojedinaca i entiteta.

ENERGETSKE MJERE:

– Kraj mogućnosti uvoza ruske nafte naftovodom u Njemačku i Poljsku. (Radi se o ogranku naftovoda Družba, zadnje linije kojom ruska nafta ide u Evropu)

– Uvođenje strogih i visoko ciljanih odstupanja od postojećih zabrana izvoza kako bi se omogućilo održavanje naftovoda CPC (Caspian Pipeline Consortium) koji transportuje kazahstansku naftu u EU preko Rusije.

– Produženje gornje granice cijene nafte na Sahalinu za Japan (do 31. marta 2024.).

SAOBRAĆAJNE MJERE:

– Potpuna zabrana kamiona sa ruskim prikolicama i poluprikolicama za prevoz robe u EU.

– Zabrana pristupa lukama EU za plovila koja obavljaju transfere s broda na brod za koje se sumnja da krše zabranu uvoza ruske nafte ili gornju granicu cijena G7.

– Zabrana pristupa plovilima lukama EU ako plovilo ne obavijesti nadležno tijelo najmanje 48 sati prije transfera s broda na brod koji se dogodio unutar ekskluzivne ekonomske zone države članice ili unutar 12 nautičkih milja od osnovne linije te obala države članice.

– Uskraćivanje pristupa lukama EU za plovila koja manipulišu ili onemogućavaju svoj sistem za praćenje plovidbe prilikom transporta ruske nafte koja podliježe zabrani uvoza nafte ili ograničenju cijena G7.

TRGOVINSKE MJERE:

– Novo sredstvo ‘protiv zaobilaženja’: ovo će omogućiti EU da ograniči prodaju, snabdijevanje, transfer ili izvoz određenih sankcioniranih dobara i tehnologije u određene treće zemlje za čije se jurisdikcije smatra da su u stalnom i posebno visokom riziku od zaobilaženja.

– Produženje zabrane tranzita za određenu osjetljivu robu (npr. naprednu tehnologiju, materijale vezane za avijaciju) koja se izvozi iz EU u treće zemlje, preko Rusije.

– Dodavanje 87 novih subjekata na listu: Oni su podložni strožim izvoznim ograničenjima za proizvode dvostruke namjene i napredne tehnologije. Pored već navedenih ruskih i iranskih subjekata, ovo sada obuhvata i subjekte registrovane u Kini, Uzbekistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Siriji i Jermeniji.

– Ograničenje izvoza još 15 tehnoloških artikala pronađenih na ratištu u Ukrajini ili opreme neophodne za proizvodnju takvih predmeta.

– Pooštravanje ograničenja na uvoz robe od željeza i čelika zahtijevanjem od uvoznika sankcionisanih proizvoda od željeza i čelika prerađenih u trećoj zemlji da dokažu da korišteni inputi nisu porijeklom iz Rusije.

– Zabrana prodaje, licenciranja, prijenosa ili ustupanja prava intelektualne svojine i poslovnih tajni koje se koriste u vezi sa robom pod ograničenjem kako bi se spriječilo da se sankcionirana roba jednostavno proizvodi izvan EU.

– Proširivanje zabrane izvoza luksuznih automobila na sve nove i polovne automobile iznad određene zapremine motora (> 1.900 cm³), te na sva električna i hibridna vozila.

– Potpuna zabrana određenih tipova mašinskih komponenti.

– Pojednostavljivanje strukture aneksa o industrijskoj robi, navođenje proizvoda koji podliježu ograničenjima u jednom dijelu i sa širim definicijama proizvoda, kako bi se bolje identificirala roba koja podliježe zabranama izvoza i smanjilo izbjegavanje sankcija pogrešnom klasifikacijom.

DODATNI UVJETI

– Više od 100 dodatnih pojedinaca i entiteta podliježe zamrzavanju imovine.

– Proširenje medijske zabrane na 5 dodatnih kanala