Skip to content

Delegacija Sudana zatražila pomoć Rusije

Sudan, država u sjeveroistočnoj Africi, po površini treća na kontinentu zatražila je pomoć od Moskve.

Sudansko izaslanstvo na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom zatražilo je od Rusije pomoć u rješavanju građanskog rata, rekao je Malik Agar, zamjenik čelnika Sudanskog prijelaznog suverenog vijeća.

“Tražili smo pomoć Rusije u okončanju sudanskog rata. Također smo izvijestili ministra vanjskih poslova o planu za rješavanje sudanske krize”, rekao je na press konferenciji u Međunarodnom multimedijskom tiskovnom centru Russia Today nakon posjeta Moskvi.

Agar je istaknuo da Sudan na Rusiju gleda kao na prijateljsku zemlju te je također zatražio “ekonomsku i stratešku pomoć”.

Kako je dan ranije rekao Lavrov, Moskva “sa zabrinutošću prati situaciju” i spremna je pomoći u rješavanju krize, a kontakte sa zainteresiranim stranama održava diplomatska misija u Khartoumu, glavnom gradu Sudana.

15. aprila 2023. u Sudanu se vode borbe između snaga za brzo djelovanje (RSF) i regularne vojske (SAF). Suprotstavljene strane razmjenjuju oprečne izjave o uspjesima u borbenim djelovanjima i nadzoru nad objektima, pokrenuvši informativni rat velikih razmjera u medijima i na društvenim mrežama.

Samo u prvih šest sedmica borbi u Sudanu zabilježeno je najmanje 828 smrtnih slučajeva civila i 3688 ozlijeđenih između 15. aprila i 23. maja, iako se smatra da je pravi broj žrtava puno veći, zbog poteškoća koje su obitelji imale pri izvlačenju tijela.

Rat je izazvao veliku humanitarnu krizu i raselio gotovo 2,8 miliona ljudi.

U zapadnoj regiji Darfur situacija se pogoršala. Cijeli gradovi su pod opsadom, rekao je UN, a četvrti su spaljene do temelja.