Skip to content

Der Leyen riskira svađu nakon što je britansku vladavinu u Irskoj usporedila s ruskom invazijom na Ukrajinu

  • Glavna eurokratkinja Ursula von der Leyen jučer je riskirala diplomatski sukob s UK-om
  • Usporedila je britansku vladavinu u Irskoj s ruskom invazijom na Ukrajinu
  • Jacob Rees-Mogg rekao je da su njezini komentari ‘nediplomatski, nerazboriti i pogrešni’

Ursula von der Leyen jučer je riskirala diplomatski sukob s Ujedinjenim kraljevstvom usporedivši britansku vladavinu u Irskoj s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Šef Europske komisije je to rekao u obraćanju na zajedničkoj sjednici irskog parlamenta u Dublinu povodom obilježavanja 50. godišnjice članstva Irske u Europskoj uniji.

Rekla je: ‘Htjela bih se zadržati na pet irskih vrlina koje će pomoći našem sindikatu da se suoči sa zajedničkim izazovima koji su pred nama. Prvo, irska strast za slobodom. Ova zemlja zna što znači boriti se za pravo na postojanje. Danas se još jedna europska nacija bori za neovisnost. Naravno, Irska je daleko od prve crte u Ukrajini. Ali ti razumiješ bolje od većine zašto je ovaj rat toliko važan za sve nas. Baš kao i naši prijatelji u istočnoj Europi, znate da je u Ukrajini u pitanju više od budućnosti jedne zemlje…’

 

Njezini komentari zaprijetili su pogoršanjem odnosa usred razgovora o ponovnim pregovorima o trgovinskim sporazumima Sjeverne Irske o protokolu nakon Brexita, piše britanski Daily Mail.

Bivši poslovni tajnik Jacob Rees-Mogg rekao je: ‘Iznimna je stvar što Ursula von der Leyen kaže, nediplomatski, nerazborito i pogrešno.’