Skip to content

DIPLOME SA SRPSKIH FAKULTETA neće važiti nigdje u svijetu: Dva kardinalna propusta napravljena prilikom akreditacije

Fakultetske diplome srpskih univerziteta mogle bi da postanu samo bezvrijedno parče papira, koje nema nikakvu vrijednost bilo gdje u svijetu i niko ko je završio neki fakultet u našoj zemlji ne bi mogao da radi bilo gdje.

Ovo je, nažalost, preteća realnost, a za sve je kriv dosad možda i najveći skandal u srpskom obrazovanju, koji su režirale dvije žene – Neda Bokan i Verka Jovanović, piše Srpski telegraf.

Najgori scenario veoma lako bi mogao da se dogodi s obzirom na to da smo pod nadzorom Evropske asocijacija za obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) zbog dva kardinalna propusta prilikom akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji, a oba se, nimalo slučajno, odnose na univerzitet Singidunum.

U ovom delikatnom trenutku za srpsko visoko školstvo, dok se čeka odluka ENQA, Komisiju za akreditaciju i provjeru kvaliteta (KAPK), koja je dio Nacionalnog tijela za akreditaciju i provjeru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), potresa skandal velikih razmjera.

Kako tvrde sagovornici Srpskog telegrafa, a sve se jasno i nedvosmisleno vidi i po dokumentaciji, Neda Bokan, doskorašnja predsjednica KAPK, i članica ove komisije Verka Jovanović grubo su prekršile etički kodeks i omogućile da Jovanovićeva, iako zaposlena na Singidunumu, bude izvjestilac u procesu akreditacije ovog univerziteta, a zatim i predloži članove recenzentske komisije za Singidunum. To je takav sukob interesa i toliko kršenje pravila da Srbija teško može proći nekažnjeno, poručuju sagovornici dobro upućeni u cijelu priču.

Njih dvije tako su omogućile ekspresnu akreditaciju studijskih programa Životna sredina i održivi razvoj osnovnih i master studija Singidunuma, gdje kao profesor radi Jovanovićeva.

Propisi, s druge strane, jasno kažu da član komisije za akreditaciju ne može da učestvuje u postupku akreditacije ustanove ili studijskog programa na univerzitetu na kojem je zaposlen ili na drugi način radno angažovan.

Profesorka Bokan nije dala odgovore na konkretna pitanja.

– Ja nisam predsednik komisije od jula prošle godine, a ostavku sam dala iz ličnih razloga. Ne mogu da govorim o radu komisije i molim vas da se za sve informacije obratite KAPK zvaničnim putem. Nemam zvanična ovlašćenja da bilo šta komentarišem – rekla je Bokanova.

Njena koleginica iz komisije Verka Jovanović, koja je u oba pomenuta slučaja, a sve se dešavalo prije ostavke Bokanove, bila je u direktnom sukobu interesa. Ona, međutim, to negira, mada je u tom negiranju praktično potvrdila šta se desilo.

– To nije tačno. Članove recenzentske komisije nikada ne predlaže pojedinac, već potkomisija za oblast za koju se imenuje recenzent. Ja sam koordinator potkomisije prirodno-matematičkog polja, nisam ni Singidunum ni Beogradski univerzitet niti bilo koji drugi. Kao koordinatorka, ja sam u obavezi da čitam sve izveštaje, dok prilikom izbora recenzentske komisije na sednicima samo čitam imena i ne predlažem ništa – tvrdi profesorka Jovanović iako se iz zapisnika sa sednica sve jasno vidi.

Na pitanja poslata Ministarstvu prosvete, NAT i Singidunumu juče nismo dobili odgovor.

Šta je ENQA i zašto je važna

Evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) krovna je organizacija nadležnih tijela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. U Srbiji da bi neki fakultet ili visoka škola radili, treba joj akreditacija koja je dokaz o ispunjenosti uslova i propisa naše država. Da bi srpske diplome važile u EU, potrebno je da Srbija ima akreditaciju ENQA, a sada nam prijeti da ostanemo bez nje.

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete;

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo;

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu;

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju;

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj;

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar;

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović;

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji;

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije;

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji.

Izvor: (kurir.rs/ telegraf.rs)

Sidebar