Skip to content

Direktor CIA-e upozorio Zelenskog o ruskom planu da ga ubiju

Direktor CIA-e je na zahtjev Bidena otputovao u Kijev prije početka ruske invazije kako bi obavijestio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o ruskom planu da ga ubiju, piše The Independent.

O tome piše autor Chris Whipple u svojoj nadolazećoj knjizi, The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House.

Chris Whipple izvještava da je u isto vrijeme Zelenski javno odbacio upozorenja američkih dužnosnika da će Moskva uskoro pokrenuti najveću kopnenu invaziju od kraja svjetskog rata, dobivao je tajne informacije od direktora CIA-e Billa Burnsa o prijetnji po njegov žiνot.

Stav Zelenskog prema američkim upozorenjima, koja su bila prilično neuobičajena jer američki dužnosnici rijetko javno dijele obavještajne podatke na način na koji je Bidenova administracija počela rutinski otkrivati ​​ruske planove novinarima i stranim vladama, bio je uzvratiti im i sugerirati da SAD riskira paniku i negativne učinke na ukrajinsko gospodarstvo.

Ali u kopiji svoje knjige koju je dobio The Independent, Whipple je rekao da je Burns otišao u Kijev “da mu da provjeru stvarnosti”.

Rekao je da je Biden zadužio direktora CIA-e – bivšeg američkog veleposlanika u Rusiji – da Zelenskom pruži “precizne detalje o ruskim zavjerama”.

 

“Ovo je odmah privuklo pozornost Zelenskog; bio je zatečen, otriježnjen ovom viješću”, napisao je.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je Zelenski preživio više od 12 odvojenih pokušaja ruskih snaga da ga ubiju od početka rata prošlog februara.

Prema g. Whippleu, barem dvije od tih uspješnih priča bile su zahvaljujući američkim obavještajnim podacima koje je g. Burns podijelio tijekom tog posjeta Kijevu.

Obavještajni podaci bili su toliko detaljni da je pomoglo sigurnosnim snagama Zelenskog da spriječe dva odvojena ruska pokušaja ubοjstva”, napisao je.

Podsjetimo, još u martu 2022. New York Post je pisao da su zaštitari Zelenskog ‘likvidirali’ 12 ruskih ubojitih odreda koji su poslani da ga ubiju, dva od tih slučajeva su pripisali borcima Wagner postrojbe.

Tada je rečeno da je Zelenski u dva tjedna preživio više od 10 napada.