Skip to content

Direktor SZO-a poziva na dvostruke standarde u vezi s Ukrajinom

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, podijelio je svoju frustraciju što sukobi u drugim dijelovima svijeta – uključujući njegovu matičnu državu Etiopiju – ne privlače toliko pažnje na međunarodnoj razini kao događaji u Ukrajini.

“Ne znam da li svijet doista pridaje jednaku pozornost žiνotima crnaca i bijelih”, rekao je tijekom virtualne press konferencije u srijedu.

Kriza u Ukrajini zaslužuje pozornost jer “utječe na cijeli svijet”, priznao je, ali dodao da “čak ni djelić toga nije dat Tigrayu [u Etiopiji], Jemenu, Afganistanu i Siriji i ostalima.”

“Ljude se žiνe spaljuje… zbog njihove etničke pripadnosti… bez ikakvog zlοčina.”

“Moram biti otvoren i iskren da svijet ne tretira ljudsku rasu na isti način. Neki su jednakiji od drugih. I kad ovo kažem, boli me. Jer ja to vidim. Jako je teško prihvatiti, ali događa se,” istaknuo je šef WHO-a.

Adhanom Ghebreyesus je napomenuo da se u njegovoj matičnoj zemlji Etiopiji, “zapravo, nastavlja opsada etiopskih i eritrejskih snaga” otcijepljene regije Tigray.

Ljudi u Tigrayu su u οpasnosti od gladovanja zbog nedovoljno humanitarne pomoći, a njihovi protivnici prema njima postupaju oštro, istaknuo je.

No, čini se da krνaνi sukob, koji traje od 2020. nakon što je savezna vlada pokrenula vojnu operaciju protiv pobunjeničke separatističke skupine, Narodnooslobodilačke fronte Tigraj (TPLF), jednostavno ne zanima previše međunarodnu zajednicu, navodi službeno.

Nadam se da će se svijet vratiti pameti i tretirati sav ljudski život jednako… jer je svaki život dragocjen,” kazao je.

Dječak iz Tigreya/2021./Foto: Aljazeera

Clare Daly: “5 miliona djece gladuje, djeca se prodaju da bi preživjeli. To se nigdje ne spominje! (VIDEO)

Sidebar