Skip to content

Direktor Tesle objasnio zašto je ograničio korištenje Starlinka u Ukrajini

Američki milijarder, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da je njegova kompanija Space X ograničila Ukrajini korištenje satelitskog interneta Starlink kako bi spriječila početak Trećeg svjetskog rata.

“Starlink je komunikacijska okosnica za Ukrajinu, posebno na prvim crtama, gdje su gotovo sve druge internetske veze uništene. Međutim, nećemo dopustiti eskalaciju sukoba koja bi mogla dovesti do Trećeg svjetskog rata”, napisao je Musk na Twitteru.

 

Objavio je odgovarajući post kao odgovor na zahtjev bivšeg NASA-inog astronauta da ukrajinskoj vojsci vrati puni pristup internetu.

Ranije je postalo poznato da je američka tvrtka biznismena Elona Muska Space X ograničila korištenje Starlink satelitskog interneta u Ukrajini. Predsjednica SpaceX-a i glavna operativna direktorica Gwynne Shotwell izjavila je na konferenciji u Washingtonu da vojska ne bi trebala koristiti Starlink kao oružje, posebice za upravljanje dronovima koji koriste sustav.

Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa ureda predsjednika, pozvao je kompaniju da odluči na čijoj je strani u ratovima između Rusije i Ukrajine.

Umjesto toga, 9. februara zamjenik premijera, ministar digitalne transformacije Mykhailo Fedorov objavio je da nema problema s radom terminala Starlink u Ukrajini.