Skip to content

Diverzanti ušli na teritorij Rusije u regiji Bryansk (VIDEO)

FSB Rusije je naveo da je 2. marta Bryanska oblast Ruske Federacije poduzimala mjere za uništenje “ukrajinske DRG (Diverzantske-izvidničke skupine)”.

“U pograničnom okrugu Klimovski Bryanske oblasti, FSB Rusije i pridružene snage Ministarstva obrane Ruske Federacije poduzimaju mjere za uništavanje naoružanih ukrajinskih “nacionalista” koji su prekršili državnu granicu”, navodi se u poruci. Ranije su vlasti regije Bryansk također službeno potvrdile “incident s diverzantskom skupinom u okrugu Klimovsky”, piše ukrajinska Strana.

“Zaustavljali su automobile pored ceste. Ljude su natjerali da odu, oduzeli su im mobitele, muškarcima su vezali ruke ljepljivom trakom, posjeli su ih na klupu na autobusnoj stanici. Govorili su ukrajinski. Mine latice bile su razbacane po autobusnoj stanici”, rekao je lokalni stanovnik za telegram kanal Mash.

Od posljedica djelovanja DRG-a jedna je osoba smrtno stradala. Ranjen je i desetogodišnji dječak.

“Vozač jednog od automobila koji je vozio djecu u školski autobus je poginuo, a dijete, 10-godišnji Fedja, je ranjen”, rekao je bolničar. Dječak je odveo dvije djevojčice da se sakriju u šumu, a zatim je uspio uhvatiti prijevoz i odvesti se na sigurnu udaljenost, gdje je pozvana hitna pomoć po njega, navodi Mash.

Nedugo nakon incidenta, ukrajinski izvori objavili su video pripadnika “Ruskog dobrovoljačkog korpusa” u regiji Bryansk, koji služe u Oružanim snagama Ukrajine i koji tvrde da su prešli granicu Ruske Federacije i Ukrajine, piše Strana.

Objavili još jedan video u Bryansku u kojem tvrde da nisu došli kao diverzanti nego kao oslobodilačka vojska. “Došli smo ovdje da vas oslobodimo. Pozivamo vas da uzmete oružje i borite se protiv Putinovih krνaνih režima u Kremlju”, kazali su dok se u pozadini čuju mitraljeski rafali. Još nije poznato ko je na koga pucao.

Iako je ‘Ruski dobrovoljački korpus’ čija divizija služi u Ukrajini preuzeo odgovornost za upad na teritorij Ruske Federacije, ured predsjednika Ukrajine komentirao je priču o “ukrajinskim diverzantima” u regiji Bryansk.

“Priča o ukrajinskoj diverzantskoj skupini u Ruskoj Federaciji klasična je namjerna prοvοkacija. Ruska Federacija želi preplašiti svoj narod kako bi opravdala napad na drugu državu i rastuće siromaštvo nakon godinu dana rata. Partizanski pokret u Ruskoj Federaciji postaje sve jači i agresivniji. Bojte se svojih partizana”, napisao je savjetnik šefa Ureda Zelenskog, Mikhail Podolyak na Twitteru, piše Strana.

Prema posljednjim informacijama, ruska novinska agencija TASS je citirala očevidca da: Ukrajinski diverzanti, koji su ranije prodrli u pogranično područje Bryanske regije, ne pokazuju znakove aktivnosti, moguće da su napustili ruski teritorij.