Skip to content

DIŽU SE MOSTOVI U ZRAK: Ko odlazi, a ko ostaje u Bahmutu?

Danas je, u jeku glasina o naglom pogoršanju situacije u gradu Bahmutu, navodno stigao Alexander Syrsky, zapovjednik Istočne skupine snaga. On je “saslušao izvješća zapovjednika o stanju u podređenim postrojbama, upoznao se s problematikom povećanja obrambene sposobnosti postrojbi na prvoj crti”.

U posljednje vrijeme stalno se pojavljuju glasine da će ukrajinske trupe napustiti Bahmut zbog prijetnje okruženja. Ukrajina ih opovrgava. A dolazak Syrskog, takoreći, pokazuje da namjeravaju nastaviti obranu grada.

Ali glasine se i dalje šire. Pojavile su se informacije da se mostovi dižu u zrak zapadno od Bahmuta. Tko to radi – verzije se razlikuju. CNN piše da su u noći 3. marta ruske trupe digle u zrak most koji povezuje Bahmut sa selom Khromovo.

Ali novinar Bilda Julian Röpke, koji analizira bitke u Bakhmutu, piše da su mostove u zapadnom dijelu grada potkopale Oružane snage Ukrajine, a ne ruske trupe. Prema njegovom mišljenju, to označava promjenu ukrajinske obrambene strategije i pripreme za napuštanje grada.

Julian izvještava, pozivajući se na vlastite izvore, da su ukrajinske trupe i teška oprema još uvijek unutar zapadnog Bahmuta. Odnosno, prema toj logici, mostovi se dižu u zrak kako bi se spriječilo napredovanje ruskih jurišnih skupina.

Također danas je postalo poznato o povlačenju niza ukrajinskih jedinica iz Bahmuta. Poznati zapovjednik s pozivnim znakom Magyar rekao je da je njegov zračno-izviđački odred “Magyar Birds” hitno prebačen iz Bahmuta.

Dobio sam borbenu zapovijed da odmah napustim Bakhmut na novo mjesto neprijateljstava. Koji su kritični razlozi za premještaj kada smo ovdje proveli 110 dana borbenog dežurstva? Ja sam prvenstveno vojno lice, pa neću komentirati zapovijedi zapovjedništva”, rekao je Mađar (pravim imenom – Robert Brovdi).

Naveo je da će i dalje ostati “komunikator” te će postavljati videa s fronta. Što je zvučalo kao nagovještaj da je iz tog razloga odlučeno da se mađarska jedinica povuče.

Na prekjučerašnjem videu Mađara iz Bahmuta, jedan od boraca je govorio o velikim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u gradu. I da je daljnja prisutnost ukrajinskih trupa u gradu neprimjerena.

“Satnija ovdje živi jednu noć. Gubimo satniju ili dvije dnevno. Stoga se moramo organizirano povući na nove linije i tamo održati obranu”, poručili su iz vojske.

Ta izjava je izazvala brojne reakcije. Međutim, sam Mađar nije povukao izravnu vezu između tog videa i izlaza iz Bahmuta, piše Strana.