Skip to content

DJECA KOJA ODRASTAJU uz djeda i baku sretnija su, pametnija i obrazovanija

Ljubav, briga i podrška baka i deka imaju blagotvoran utjecaj na unuke. O tome svjedoče brojna naučna istraživanja.

1. Smanjuje se rizik od depresije.

Emocionalna bliskost baka i deka sa unucima smanjuje rizik od depresije kod djece. U studiji objavljenoj u časopisu ‘Gerontolog’, učestvovalo je 356 unuka i 374 baka i djedova. I kada su naučnici sa Bostonskog koledža analizirali podatke koje su sakupljali 19 godina, pokazalo se da se opasnost od depresije smanjuje i kod starijih i kod mlađih generacija.

2. Povećava se osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Bake i djedovi daju unucima osjećaj stabilnosti i emotivne sigurnosti. A u traumatičnim situacijama ili tokom porodičnih svađa, baka i deka su često podrška unucima. Istraživanje Oksfordskog univerziteta pokazalo je da bliska veza unuka i starijih generacija pomaže deci da se nose sa traumatičnim događajima u životu, kao što su maltretiranje u školi ili razvod roditelja.

Istraživanje koje je vodila profesorica En Bjukenen obuhvatilo je više od 1500 djece i pokazalo da oni koji su bili u bliskim odnosima sa svojim bakama i dekama imaju manje emotivnih teškoća i problema u ponašanju. Pored toga, takva djeca su imala razvijeniji osjećaj samosvijesti, što im je olakšavalo da prevaziđu teškoće.

3. Olakšava zadatak roditeljima.

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igre i razgovor sa djecom. Bake i deke često deci zamjenjuju roditelje, posebno kad im je potrebna igra i zabava. Osim toga, oni rjeđe grde djecu, tako da su unuci spremni da im otkrivaju svoje tajne.

FOTO: Kutak net /Opanak

Sve ovo poboljšava opštu emotivnu atmosferu u porodici, jer su i roditelji spokojniji, znajući da su djeca dobro i dok njih nema.

Izvor: Kutaknet/uspesnazena