Skip to content

‘DJECA U GΑΖI STARIJA OD 4 GODINE ZASLUŽUJU USKRAĆIVANJE ΗRAΝE’, kaže bivši zvaničnik Μοssada

U intervjuu na izraelskoj televiziji, bivši zvaničnik Mossada, Rami Igra, ustvrdio je da su svi Palestinci u Gazi stariji od 4 godine “uključeni” i da stoga zaslužuju da se suoče s izraelskom politikom kolektivnog kažnjavanja uskraćivanja hrane i humanitarne pomoći.

  • Ovaj zastrašujući stav odražava uznemirujuću GEΝΟCIDNU moralnu izopačenost koja nastavlja ponirati u nove dubine.

U utorak je izraelska javna televizija Kan emitirala informativni program za “130. dan rata” koji je vodila veteranka Ayala Hasson. Tokom programa intervjuirala je bivšeg zvaničnika Mossada, Ramija Igru, koji je bio šef “Odjela za zarobljenike i nestale” agencije za špijuniranje i ubοjstva.

  • Njegov argument je ukorijenjen u uvjerenju da u Gazi nema neuključenih civila

On tvrdi da je svako stariji od četiri godine pristalica Hamasa, ističući da “ne postoji takva stvar” kao neuključen pojedinac. Njegov genοcidni aksiom implicira da svako može biti kažnjen. Iako izuzima djecu mlađu od četiri godine, njegov pristup ostaje duboko zabrinjavajući.

Voditeljka, Ayala Hasson, slaže se s njegovom porukom, priznajući da je svaka kuća u Gazi sjedište Hamasa. Zatim ona kao povlači crtu kada je riječ o djeci uzrasta od nula do četiri godine, tvrdeći da su nevina dok su još tako mladi i da njih ne treba izgladnjivati.

Uprkos ovoj umjerenosti, osnovna premisa ostaje zastrašujuća: dehumanizacija cijele populacije na osnovu starosti i pripadnosti.

Rami Igra je ponovio tvrdnju izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga da “nema neumiješanih [civila] u Gazi”. Igra naglašava poantu govoreći “Ne postoji takva stvar”, dok ga Hasson prekida u dogovoru s potvrdnim “U pravu si, u pravu si.”

Igra zatim nastavlja specificirati ovaj genοcidni aksiom na bizaran način, izuzimajući djecu ispod četiri godine: “U Gazi su svi uključeni. Svi su glasali za Hamas. Svako stariji od četiri godine je pristaša Hamasa. I naš cilj u ovom trenutku, a ovo je nastavak onoga što ste rekli, je da ih od pristaša Hamasa pretvorimo u one koji ne vole Hamas.”

Ova bezobzirna, varljiva poruka povezana je s navodno “humanitarnim” pristupom: “A način je dostavljanje humanitarne pomoći, preko nas.”

Dakle, ovaj prosvijećeni kolonijalist govori da će Izrael, a ne UNRWA (koju Izrael uznemirava, ocrnjuje i lobira za uskratu financiranja), biti dobavljač, tada će Palestinci naučiti voljeti Izrael!

Unutar izraelskog genοcidnog stroja, svi znaju da izraz “svi su uključeni” znači da svi mogu biti ubijeni. To svi znaju.

Dakle, voditeljka Hasson nalazi potrebu da malo moderira poruku, ali prvo ukazuje na svoje općenito slaganje s porukom: “U redu, gledajte, što se tiče neumiješanih, svaka kuća u Gazi je stožer Hamasa, oružje, Al Aksa, sve, svi znakovi su tu.”

Ali sada malo liberalizma od strane voditeljke: “I još, kako ste rekli, djeca od nula do četiri godine? Oni su neuključeni – možda će kad odrastu biti [uključeni]. U međuvremenu, ne možete ih izgladnjivati – oni su djeca, tu se nema što učiniti.”

“Slažem se s tobom… To je također protiv našeg interesa”, kaže Rami Igra.

Ovaj razgovor naglašava hitnost rješavanja humanitarne krize u Gazi i potrebu za empatijom i suosjećanjem, posebno prema nevinoj djeci uhvaćenoj u unakrsnoj vatri sukoba.

Dakle, samo rezimirajmo ovu zapanjujuću logiku. Voditeljka razumije da Rami Igra govori o genοcidnom kolektivnom kažnjavanju – korištenju izgladnjivanja kao ratnog oružja – ali tvrdi da mlađi od četiri godine ne bi trebali biti izgladnjeli jer su “oni djeca”. Izgleda da, dijete koje je napunilo četiri godine, više nije dijete i stoga bi sada moglo biti izgladnjavano.

Čovjek bi mogao gotovo zaplakati od ganuća zbog nevjerojatnog konsenzusa do kojeg su postigla ova dva liberala.

Krenuli su od uvriježenog stajališta da su svi stanovnici Gaze “validni” za genοcid, ali sada su uspjeli pronaći zajednički jezik u nijansiranijem stajalištu da djecu mlađu od četiri godine treba smatrati djecom.

Izraelci nemaju pojma o dubini moralnog ponora u koji su potonuli. Ovo je genοcidno razmišljanje koje je toliko zakinuto da ga ne možete nadoknaditi, a oni i dalje vjeruju da su na vrhu stvari. Trenutno su sigurno na vrhu Palestinaca, ali su se potpuno pogubili. Kao i oni koji nastavljaju podržavati ovu grozotu u ime demokracije i zajedničkih vrijednosti.