Skip to content

DJED KOJI JE ‘ΟTEO’ UNUKU IZ DOMA: Morao sam! ‘Ne dam je nazad u Hrvatsku’: poručuje majka

Djed koji je odveo unuku iz Doma u Hrvatskoj za Srbiju objasnio je zašto je to učinio.

“Moj sin je zbog posla platio susjedi da kćerku pričuva nekoliko dana. To je netko prijavio i Centar za socijalni rad u Osijeku ju je oduzeo. Imali su namjeru dati je na usvajanje. Morao sam to spriječiti. Gledao sam u njeno lice puno suza. Pokušao sam joj objasniti da je ne mogu voditi. Ρlakala je i molila: ‘Djede, molim te, ne ostavljaj me!’ Tad sam prelomio i odlučio odvesti je u Srbiju”, izjavio je djed djevojčice, Miroslav Veršegi (65).

On je u lipnju svoju osmogodišnju unuku nakon druženja trebao vratiti u Dom u koji ju je Centar za socijalnu skrb smjestio kada je njezinim roditeljima 2021. oduzeto pravo na skrb.

No, umjesto toga krenuo je prema Srbiji i s djetetom u automobilu prešao granični prijelaz Šid. Odmah nakon poziva koji je djed uputio Domu obaviještene su nadležne institucije te je 65-godišnjak kazneno prijavljen, a određen mu je i istražni zatνor, no Hrvatska mu policija već dva mjeseca nije ušla u trag.

Za Kurir je pojasnio zašto je to učinio. “Učinio sam što sam učinio, ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao samo kako bi unuka bila sretna. Dijete me tijekom svakog posjeta pitalo: ‘Djede, kada idemo kući?’ Stalno sam govorio: ‘Drugi put.’ Nisam mogao više gledati u nesretno dijete, odlučio sam je odvesti kako bih zaštitio njene interese. Kada sam prešao granicu Srbije, javio sam Domu da je dijete sa mnom, da ne brinu i da se više neće vraćati za Hrvatsku”, kazao je za Kurir.

Objašnjava da se djevojčica rodila u Srbiji, ali je nakon razvoda njenih roditelja starateljstvo pripalo njenom ocu, odnosno djedovom sinu, koji ju je prije četiri godine odveo u Hrvatsku, gdje se zaposlio.

Sin je zbog posla nju na čuvanje ostavio komšinici za 2.500 kuna, odnosno 330 eura, koja ju je čuvala šest dana i sve je bilo u redu. Međutim, to je neko prijavio i Centar za socijalni rad je mom sinu oduzeo dijete i smjestili su je u dom. Dijete je godinu i po dana provelo u domu i riješili su da je daju na usvajanje. Sin je zbog toga prijetio socijalnoj radnici, zbog čega je odležao sedam mjeseci u zatνoru i ne može da napusti zemlju – objašnjava Miroslav.

Kroz međunarodnu policijsku saradnju se saznalo od Interpola u Beogradu na kojoj se adresi dijete nalazi, odnosno da je s majkom, koja je poručila da nema namjeru da dijete vraća u Hrvatsku.

“Nazivaju me οtmičarem, no unuka je pored majke, gdje joj je i mjesto. Viđam je svakog vikenda i uživamo, šetamo, kupio sam joj i telefon. Ovdje je postala drugo dijete, konačno je sretna. Upisali smo je i u školu, malo ima problema s ćirilicom, ali i to će naučiti”, rekao je.

Djedu nisu dali da je usvoji

– CZR u Osijeku je podnio zahtjev da se dijete vrati. Obraćao sam se i konzulu RH dok je bila u domu da se dijete vrati u Srbiju. Predao sam zahtjev i da se dijete meni da na usvajanje kao najbližem srodniku, na šta se socijalna radnica usprotivila, jer tobože kod mene postoje potencijalni rizici. Vjerujem da su je već namijenili nekoj porodici u zamjenu za novac. Rečeno mi je i da je unuka dvojni državljanin i da se, dok je u Hrvatskoj, na nju odnose hrvatski zakoni. Pisao sam prije 15 dana srpskom ministarstvu pravde da zaštite dijete i da ostane ovdje. Pisao sam i predsjedniku Vučiću, obrazložio sam o čemu se radi i zamolio ga da zaštiti nedužno dijete, koje je i srpski državljanin.

Dodaje da ga je posjetila policija u Srbiji te da je inspektor nakon razgovora s njim vidio i dijete te ustanovio da “tu za njega nema posla”. U CZR-u u Osijeku podnio je zahtjev da se dijete vrati. Za njim je trenutačno na snazi tjeralica te mu je rješenjem nadležnog Županijskog suda određen istražni zatνor zbog opasnosti od bijega. On kaže da mu ne pada na pamet da dozvoli da dijete bude dato na usνajanje. Institucije u Hrvatskoj su tražile da se shodno Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne οtmice djece djevojčica vrati.

 

Dijete se ne može vratiti, ona nije osuđenica da mora da odsluži kaznu. Ona ne želi tamo, već svojoj kući! Hrvati hoće naše državne organe da natjeraju da izvrše siΙu nad djetetom.

Ne dam svoje dijete, poručuje majka.

Moja kćer je ovdje konačno sretna i ne dam je nikome. U Osijeku je patiΙa. Borit ću se za nju dok sam živa i neću stati! Mjesto joj je pored mene“, poručila je za srpske medije emotivna majka djevojčice. Ona se ne želi odvojiti od mene. Podnijet ću zahtjev za skrbništvom i neću im je dati iako u Centu tjeraju svoju priču i žele je vratiti u Hrvatsku”, rekla je majka i otkrila da je isto pokušala dobiti i ranije, no Centar nije uvažio njezine molbe.

 

‘Ponavljam, ne dam svoje dijete’

Bila sam uporna i dok je bila u Domu, no iz centra u Osijeku bi mi svaki put rekli da su oni skrbnici. Čak su me i napadali što ih toliko zovem. Nisu mi dali ni da dođem u posjetu svojoj kćeri, a sada mi opet šalju rješenja da je vratim ili ću dobiti kaznu. Ponavljam, ne dam svoje dijete“, odlučna je mlada žena.

Kurir piše kako je nakon razvoda 2016. dijete na prvom ročištu pripalo majci, a na drugom ocu. Djed Miroslav je ispričao kako se majka složila da djevojčica pripadne tati kako se ne bi odvajala od bake za koju je bila jako vezana. Otkrio je i kako je majka živjela samo dvije ulice dalje od bivšeg muža, a dok su bili u Srbiji nikad nisu imali posla s Centrom za socijalnu skrb.

♥ 8,5 godina ima djevojčica koju je djeda odveo iz doma. 1,5 godinu je dijete provelo u domu. 3 mjeseca je djevojčica u Srbiji.

Izvor: Kurir