Skip to content

DNK vještačenje i novi zaplet u slučaju Danke Ilić

U istrazi u kojoj su mediji iz minute u minutu izvještavali, uzeto je oko 500 tragova. Stigli su prvi rezultati DNK vještačenja onih iz službenog automobila Vodovoda u Boru koji su tog dana vozila dvojica radnika osumnjičena za ubistvo djevojčice čije tijelo još uvijek nije pronađeno.

Tako je cijeli slučaj dobio novi zaplet jer za sve što je policija tvrdila, da je djevojčica udarena automobilom, stavljena u prtljažnik, zvjerski ubijena i bačena na deponij, za sada nema materijalnih dokaza.

Do sada su vještačenja pokazala da se ni na jednom tragu ne nalazi DNK Danke Ilić, kako u samom automobilu, tako i na vanjskim dijelovima vozila, objavilo je više javno tužiteljstvo u Zaječaru.

To je dio uzoraka koji su poslani na vještačenje. Čekaju se rezultati još njih. Ipak, ako niti jednog biološkog traga na automobilu nema, pada sumnja na izjave policije kako je cijeli slučaj riješen.

Prema materijalnim tragovima može se zaista vjerovati da nije došlo do smrti, ako je uopće došlo do smrti, na način na koji je nama prezentirano i to isključuje mogućnost vozila kojeg su oni vozili. Ono što nam daje nadu da će možda ipak se potvrditi da su oni počinitelji jest ostatak tih predmeta koji se vještače”, rekla je umirovljena pukovnica MUP-a Slavica Radovanović.

Da li su oni bili prisiljeni priznati ili nisu, mi ćemo to možda jednog dana saznati. Ali poslije činjenice da je brat jednog od osumnjičenih preminuo tako kako je preminuo, onda zaista možemo da sumnjamo i da su ti iskazi bili iznuđeni…”, dodala je.

Tog četvrtog aprila, da je djevojčica ubijena objavio je prvo predsjednik Aleksandar Vučić, a potom i tadašnji ministar policije Bratislav Gašić koji je kronološki, do u detalje opisivao na koji je način – počinjen zločin.

“Kako se dalje istraga nastavljala, tako se ispostavilo da sve što je rečeno nije tačno. Jasno možemo sagledati da je država kapitulirala na ovom slučaju”, smatra odvjetnik Nikola Lakić.

Tvrdio je i MUP u saopštenju da je brat jednog od osumnjičenog za ubistvo u policiji preminuo prirodnom smrću, ali prema izvorima bliskim istrazi, obukcijski nalaz i to je opovrgnuo. Više javno tužiteljstvo u Zaječaru potvrdilo je Dnevniku Nove TV da su nalaz dobili, ali netom nakon toga zatražili su i izuzeće iz ovog slučaja pa je sad za to nadležno Više javno tužiteljstvo u Nišu.

“Ovo je jedan od onih slučajeva koje država nastoji prikriti, zataškati. Dakle, MUP umjesto da otkrije i goni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najverovatnije u zlostavljanju i mučenju, zadaje povrede tokom istrage, a onda to prikriva sramotnim priopćenjem”, rekao je odvjetnik Ivan Ninić.