Skip to content

Zlatan Ajanović je prvi bosanskohercegovački dobitnik prestižne nagrade koju osigurava služba za akademsku razmjenu iz Njemačke

Zlatan Ajanović još jedan je ponos Bosne i Hercegovine, jer je postao prvi dobitnik prestižne Altnet Fellowship nagrade koju osigurava Njemačka, tačnije, njihova služba za akademsku razmjenu (DAAD). Ovu vijest je podijelio iz Bosnia & Herzegovina Futures Foundation, Edhem Čustović.

Njemačka služba za akademsku razmjenu dva puta godišnje bira grupu najboljih međunarodnih istraživača iz oblasti vještačke inteligencije.

Ova stipendija će Zlatanu omogućiti da provede vrijeme na raznim vodećim svjetskim institucijama i univerzitetima u Njemačkoj, gdje će uspostavljati nova istraživačka partnerstva, zajedničke projekte i razvijati svoju profesionalnu mrežu.

Na listi nagrađenih se nalaze mladi istraživači iz nekih od najprestižnijih svjetskih institucija, kao što su MIT, Yale, EPF Lausanne, Cal Tech, UC Berkeley, ETH Zurich itd. Među njima je i Zlatan Ajanović, koji trenutno obavlja postdoktorsko istraživanje na Tehničkom univerzitetu Delft u Holandiji.

Važno je napomenuti da je Zlatan diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a zatim stekao doktorat na Tehničkom univerzitetu u Grazu u oblasti autonomnih vozila.

Danas je njegov fokus usmjeren na umjetnu inteligenciju i robotiku.

Ovaj uspjeh ima poseban značaj jer je Zlatan prvi bosanski dobitnik ove stipendije. Nadamo se da će njegov primjer motivisati još više istraživača iz Bosne i Hercegovine da se prijave za ovu prestižnu stipendiju.

Njemačka služba za akademsku razmjenu je najveća svjetska finansijska organizacija za međunarodnu razmjenu studenata i istraživača.

Njihov kontinuirani angažman i podrška studentima i istraživačima širom svijeta čini ih ključnim partnerom u razvoju obrazovanja i nauke.