Skip to content

“Dobro je živjeti u ruskom selu”- Bivša ministrica vanjskih poslova Austrije ljetuje u Rusiji i predaje na ruskom političkom centru

Bivša šefica austrijskog ministarstva vanjskih poslova Karin Kneissl, koja trenutno živi u selu Petrushovo u Ryazanjskoj oblasti, izjavila je da uživa živjeti na ruskom selu te da su je mještani dobro prihvatili, javlja RIA novosti.

Ruski predsjednik je 18. avgusta 2018. stigao na vjenčanje Kneissl, gdje je zaplesao s njom, nakon čega se austrijska ministrica naklonila ruskom čelniku. Zapadni mediji to su shvatili kao znak pokornosti.

“Primili su me vrlo ljubazno, dobro je živjeti u ruskom selu”, rekla je Kneissl. Prema njezinim riječima, posjetila je lokalnu seosku feštu.

“Ovo je moj svijet”, rekla je stojeći ispred skupine ruske djece, insistirajući na tome da se osjeća kao kod kuće u selu jugoistočno od Moskve.

Sama Kneissl je rekla da trenutno uči ruski i iznajmila je stan “još mjesec dana”. Stanarinu je, kaže, platila do kraja ljeta, ali ne zna što će dalje.

“Sviđa mi se ovdje, ovo selo je jako lijepo. Počela sam raditi, nastavila podučavati i učiti, pisati svoje knjige, učiti ruski jezik. Morala sam napustiti svoj stari život, početi sve ispočetka, a sa 60 godina to nije lako”, rekla je lokalnim medijima.

Otkrila je i da će uskoro objaviti svoju novu knjigu. Prema izvještajima austrijskih medija, njena će knjiga biti o aktualnoj političkoj situaciji u Evropi.

Bivša političarka je u medijima poznata po plesu s Vladimirom Putinom na vlastitom vjenčanju 2018. godine. Ruski predsjednik je 18. avgusta 2018. stigao na vjenčanje Kneisl, gdje je zaplesao s njom, nakon čega se austrijska ministrica naklonila ruskom čelniku. Zapadni mediji to su shvatili kao znak pokornosti.

Kneissl je na poziv završila u Rusiji

U junu 2021. pridružila se upravnom odboru ruske naftne kompanije Rosneft kao neovisna direktorica. Kneissl je preuzela položaj nakon što su je predložili članovi ruske vlade. Napustila je to mjesto u maju 2022.

Od oktobra 2022. bivša ministrica piše kolumne za ruske novine Vedomosti. Prvi članak posvetila je potrebi Njemačke da poboljša odnose s Rusijom.

Ponuđen joj je posao profesorice prava u centru GORKI (Geopolitički opservatorij za ključna pitanja razvoja Rusije), koji je stvoren u martu 2023. na temelju Državnog sveučilišta u Sankt Peterburgu.

Kneissl je prihvatila ponudu.