Skip to content

Dodikovo ponašanje je idiοtsko i kretensko, mora biti sankcionisan. Čοvić mu okreće leđa, kaže Čampara

Prije samo nekoliko dana, visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt. poništio je odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka države.

Imaju li građani razloga za strah, hoće li doći do raspada koalicije na državnom nivo su samo neka od pitanja na koja je za N1 odgovorio Aljoša Čampara, bivši ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH te član Naroda i pravde.

Na samom početku razgovora za N1 osvrnuo se na nove odluke Christiana Schmidta.

– Mislim da su odluke Schmidta korektne i došle su u pravo vrijeme. Naročito se to odnosi na izmjenu Krivičnog zakona. Svako ko pokušava da na bilo koji način krši ustavno-pravni poredak mora snositi sankcije. Predviđene su i zatvorske kazne. Mislim da je ovo tek početak donošenja odluka i korištenje bonskih ovlasti Christiana Schmidta. Ukoliko se u narednom periodu ne budu poštivale odluke i nastavi se podrivati ustavno-pravni poredak sankcije visokog predstavnika će biti još rigoroznije.

– Dodik, sa svojim bahatim, idiotskim i kretenskim ponašanjem koje pokušava u BiH provoditi kada mu god to zatreba, mora biti sankcionisan. On je izolovan kako i u BiH, tako i u regionu, Evropi i svijetu. Njegov način ophođenja sa ljudima, političkim partnerima i ljudima iz političkog svijeta sa regionalnog i međunarodnog nivoa je ispod svakog nivoa. Čovjek ne bira riječi, vrijeđa osnovna ljudska prava, dostojanstvo ljudi. Čovjek koji psuje genocid… Suvišno je bilo šta drugo kazati, kazao je Čampara.

No, ni sastanak čelnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a u Konjicu nije prošao mirno. Naime, na sastanku su razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima. Potom je došlo do žestoke verbalne rasprave, ali i sve je bilo na rubu fizičkog konflikta.

– Moram da kažem da je Dodik nepredvidiv čovjek. U nekom normalnom političkom diskursu Dodik je jedini čovjek na svijetu koji razgovara na taj način i koji se bahati. Mada, on jako dobro zna da povuče i zateže uže do jedne granice. Kada vidi da može da pukne, onda se povuče. Politički prostor koristi kako njemu odgovara, tvrdi Čampara.

– Međunarodna zajednica je sada svjesna kako će se morati ponašati prema Dodiku. Ova politika koja je do sada bila je blaga od strane međunarodne zajednice. Morat će se rigoroznije ponašati prema njemu. Ovo je pokazatelj koliko su stranci još uvijek potrebni u BiH. Potreban je i OHR i stranci u Ustavnom sudu, kazao je Čampara.

– Zamislite da nema međunarodne zajednice, Ustavnog suda koliko bi bio bahatiji i bezobrazniji. Dokle god je Dodika i sličnih Dodiku, stranci će ostati u BiH i na snazi će biti Dejtonski mirovni sporazum u punom kapacitetu. Naravno, ukoliko dođemo u situaciju da uđemo u Evropsku uniju, onda će se mijenjati i svi ostali standardi. Nigdje na svijetu nema da neki dužnosnici ne poštuju odluke Ustavnog suda.

Čampara smatra da se Čović ‘okreće’ od Dodika.

– Mislim da se Čović okreće od Dodika. To je evidentno. Evidentno je postoje i određena neslaganja na relaciji HDZ i SNSD. Mislim da je dobra posljednja poruka Čovića, to da je neprihvatljivo ono što dolazi iz RS. Mislim da je to dobar stav za BiH. Čović je dobar i stari političar koji osluškuje glas međunarodne zajednice i domaće javnosti. Čovjek ne može pristati na ono što Dodik traži i izjavljuje. Dobre poruke od Čovića i HDZ. Mislim da je dobro da podržavaju BiH na evropskom i NATO putu.