Skip to content

“Dogovor između Irana i Saudijske Arabije je GUBITAK, GUBITAK, GUBITAK ZA AMERIČKE INTERESE”

Iran i Saudijska Arabija objavili su sporazum nakon razgovora kojima je domaćin bila Kina. Neočekivana objava stigla je nakon četiri dana razgovora između dužnosnika obiju strana u Kini.

Najava Irana i Saudijske Arabije u Pekingu da nastavljaju diplomatske odnose predstavlja geopolitički izazov za SAD i pobjedu za Kinu, navedeno je u uredničkoj objavi New York Timesa.

Novi diplomatski angažman mogao bi iskriviti geopolitiku na Bliskom istoku i šire, svrstavajući Saudijsku Arabiju, bliskog partnera Sjedinjenih Država, uz Iran, dugogodišnjeg neprijatelja kojeg Washington i njegovi saveznici smatraju sigurnosnom prijetnjom i izvorom globalne nestabilnosti.

Što bi to moglo značiti za Sjedinjene Države?

Vijest o dogovoru, a posebno uloga Pekinga u njegovom posredovanju, uznemirila je vanjskopolitičke jastrebove u Washingtonu.

Obnovljene veze Irana i Saudijske Arabije kao rezultat kineskog posredovanja su gubitak, gubitak, gubitak za američke interese“, rekao je Mark Dubowitz, izvršni direktor Foundation for Defence of Democracies, think tanka sa sjedištem u Washingtonu koji podupire oštru politiku prema Iran i Kina.

Trita Parsi, izvršna potpredsjednica Quincy instituta, washingtonske skupine koja podupire američku suzdržanost u inozemstvu, rekla je: “Iako će mnogi u Washingtonu rastuću ulogu Kine kao posrednika na Bliskom istoku vidjeti kao prijetnju, stvarnost je da više stabilan Bliski istok gdje Iranci i Saudijci nisu jedni drugima za vrat također koristi Sjedinjenim Državama.”

Što bi moglo biti iza saudijskog poteza?

Desetljećima je vanjska politika Saudijske Arabije bila relativno predvidljiva. Ali princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nadmašio je ta očekivanja kada se počeo uzdizati na vlast 2015. godine, intervenirajući u jemenskom građanskom ratu, prekinuvši veze sa susjednim Katarom

Nedavno je pokazao pragmatičniji pristup, popravljajući razdor s Katarom, ublažavajući napetosti s Turskom i nastavljajući mirovne pregovore u Jemenu.

Njegov plan ” Vizija 2030 ” poziva na diverzifikaciju gospodarstva ovisnog o nafti privlačenjem turizma i stranih ulaganja, privlačenjem milijuna iseljenika u kraljevstvo i pretvaranjem u globalno središte za poslovanje i kulturu. Smirivanje regionalnih napetosti ključno je za tu viziju, ali je također vođeno njegovom željom da Saudijsku Arabiju pretvori u globalnu silu i učini je manje ovisnom o Sjedinjenim Državama.

To ne znači zamjenu Sjedinjenih Država, koje još uvijek opskrbljuju veliku većinu oružja i obrambenih sustava Saudijske Arabije – barem ne u skorije vrijeme.

Vladimir Putin i Princ Mohammed bin Salman

Ali princ je tražio načine za izgradnju dubljih veza s drugim globalnim silama, poput Kine, Indije i Rusije, piše New York Times.