Skip to content
Sergej

Doktor iz Crne Gore među prvima koji će primiti rusku vakcinu: Evo zašto su Rusi prvi došli do nje

“Vakcina je besplatna i dobrovoljna u Rusiji. Deci je još uvek nećemo davati, ali deca svakako nisu ugrožena,” kazao je Dr Segej Boljević.

Dr Segej Boljević specijalista patofizologije i pulmologije, šef katedre patologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi, porijeklom iz Crne Gore otkrio je za “Vijesti online” sve o novoj ruskoj vakcini “Sputnik-V” budući da su se testiranja dijelom vršila i na njegovom Univerzitetu.

On je u emisiji „Boje jutra“ kazao da nema povoda da se sumnja u “Sputnik-V” , pišu podgoričke Vijesti.

– Istraživanja su prolazila u nekoliko faza na mom univerzitetu i prošla su u najboljem redu. Bilo je nekih nus-pojava, ali ništa strašno. Bitno je da se obrazovala veća količina antitijela na ovaj virus.

Kako kaže, postoji logično objašnjenje zašto je Rusija prva došla do vakcine.

– Prvo Institut Gamaleja radi na vakcini već 40 godina. Prije 25 godina prvi su proizveli vektornu vakcinu. Vektorna vakcina je ona koja u svojoj osnovi ima neki virus, a to je obično adenovirus koji izaziva laku prehladu kod nas, ali sprečava mogućnost da se virus razvija u ćelijama čovjeka. Rusi su prvi razvili vektorne vakcine protiv ebole i MERS-a, a kad su došli do spoznaje da treba napraviti vakcinu protiv SARS-CoV-2, već su imali osnovu na kojoj su radili 25 godina. Oni su na to dodali komponente, odnosno genetski materijal iz koronavirusa, odnosno glikoproteine S. To vam je isto kao da pravite kuću i napravite fundament i zidove, pa poslije dvije godine samo stavite krov. Za dvije nedjelje su pravili vakcinu, a poslije su počeli provjeravanja koja su neophodna. Druge vakcine su počele od 0 i zato nisu mogli da stignu. Ruska je već u februaru 70 odsto bila napravljena, a do kraja mjeseca već gotova.

Dr Boljević kaže da se će sigurno vakcinisati već u oktobru budući da pripada grupi medicinskih radnika, te se nada da će poslije toga mirno moći da dođe u rodnu Crnu Goru.

– Vakcina treba da se proizvodete prvo za medicinske radnike, pa za učitelje i nastavnike koji treba od 1. septembra da krenu u školu. Poslije toga dalje idu druge kategorije. Vakcina je besplatna i dobrovoljna u Rusiji.

Osim Srbije, kaže, nijedna druga zemlja sa Balkana još uvijek nije izrazila interesovanje.

– Vučić je rekao da će kada srpski eksperti provjere da je to sve kako treba, on sam da primi tu vakcinu i onda će je zakupiti za Srbiju, kako sam ja shvatio iz njegovih izjava.

Boljević ističe da je vrlo važno da se nauka u ovim teškim vremenima dijeli, te da će Rusija sigurno u bliskoj budućnosti početi da daje pravo na licencu i drugim zemaljama koje su zainteresovane za proizvodnju.

A da li će biti efikasna?

– Virus ima nekoliko mehanizama po kojima utiče na naš organizam. Jedan je ovaj koji će vakcina da spreči, ali postoje drugi mehanizmi koje vakcina za sada nije u mogućnosti da spriječi i tu ćemo morati da radimo na antivirusnoj terapiji. To će biti druga etapa borbe.

Poručuje i svima onima koji se razmišljaju da li da je prime da odbace svoja prethodna ubeđenja zasnovana na teorijama zavjere.

– Ako smo nekada bili skeptični, treba to odbaciti jer je ovaj virus opasniji. Treba odbaciti i lažna ubeđenja za čipove jer tako nešto nije moguće ubrzgati putem vakcine. To je budalaština i nemojte u to verovati. Vakcina može normalno da se primi, nema žive viruse u sebi kojima se čovek može zaraziti, tako da može samo da ga zaštiti. Ja bih pozvao sve koji normalno razmišljaju da je primer jer će sve biti daleko lakše – i društvu, i čoveku.

Ko neće još uvek smjeti da je primi?

– Deci je još uvek nećemo davati. Da bi ona bila pogodna za decu mora prvo da prođe neophodna testiranja na mladim životinjama. Ali deca svakako nisu ugrožena. Što se tiče starijih od 65 godina, još uvek nije testirana jer su svi dobrovoljci bili od 18 do 60 godina. Mislim da ćemo to malo kasnije rešavati kako se ne bi sada rizikovali životi ljudi – zaključio je dr Sergej Boljević u razgovoru za “Vijesti Online”.

(T.T./Telegraf.rs)