Skip to content

Domar Ante iz Zagreba sedam godina nije dolazio na posao, sada mora platiti 137.000 eura

Opštinski radni sud u Zagrebu presudio je da A.Ž. mora domu za djecu na području Zagreba, u kojem sedam godina nije dolazio na posao, platiti ukupno 137.000 eura odštete.

U domu se kao kućni majstor zaposlio 2008. godine, a ugovor o radu na neodređeno dobio je 2010., nakon čega je, prema tvrdnjama doma, počeo svoje radne zadatke izvršavati na nezadovoljavajući način.

S obzirom da su bili nezadovoljni njegovim radom, dom mu je uputio niz upozorenja, nekoliko puta usmenim, a zatim pismenim putem, što je zabilježeno i u Nadzoru ravnateljice doma.

Dom ga je tražio da promijeni svoje ponašanje, no on je odlučio napraviti suprotno. Ante je odlučio tužiti poslodavca za uznemiravanje i diskriminaciju.

“Dogodilo se to još u novembru 2012. godine. Nakon toga, Ante je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019. godine isplaćivao punu platu”, piše Telegram.hr.

“Ante na koncu nije uspio dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, omalovažavao te povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”, navodi se.

Isplaćivali mu punu platu

Na poslu se nije pojavljivao sve do 2019., a u tom periodu dom mu je cijelo vrijeme isplaćivao punu platu. “Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao platu u iznosu na koji bi imao pravo da je radio.”

Kako se navodi, na ime bruto plate te jubilarne nagrade, Dom je radniku isplatio 120.910 eura.

Drugostupanjsku i pravomoćnu presudu kojom se odbija njegova tužba dobio je krajem oktobra 2019. godine, s obzirom da nije uspio dokazati da ga poslodavac uznemirava, diskriminira i omalovažava.

Vratio se na posao, dobio otkaz

Početkom decembra 2019. godine počeo se pojavljivati na svom radnom mjestu, no unatoč tome, dom mu je uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.

Foto ilustracija Pexels – Life Of Pix

Zbog toga je podnio još jednu tužbu protiv doma u kojoj navodi kako je otkaz nezakonit te zahtjeva da ga se vrati na posao. Taj postupak je u toku i presuda još uvijek nije donesena.

S obzirom da ustanovi u kojoj je radio nije želio vratiti plate, dom je protiv njega podigao tužbu, a sud je odlučio da bivšem poslodavcu mora platiti 119 hiljada eura za bruto plaće te 18.400 eura naknade troškova.

Uz te iznose uračunat će se i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine.

Presuda je nepravomoćna i kućni majstor se na nju može žaliti, a ako izgubi, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura.