Skip to content

Donald Trump pozvao na poništenje izbora 2020.

DONALD TRUMP, bivši predsjednik i osoba za koju ankete pokazuju da je još uvijek najvjerojatniji predsjednički kandidat GOP-a 2024., jučer je na društvenoj mreži Truth Social pozvao na  poništenje izbora 2020. rekavši da rezultate izbora u SAD-u 2020. treba odbaciti i ili održati nove izbore ili ga treba vratiti na mjesto predsjednika – čak i ako to znači ukidanje Ustava SAD-a.

“Odbacujete li rezultate predsjedničkih izbora 2020. i proglašavate PRAVOG POBJEDNIKA ili imate NOVE IZBORE? Ogromna prijevara ove vrste i razmjera omogućuje ukidanje svih pravila, propisa i članaka, čak i onih koji se nalaze u Ustavu”, napisao je dok je optuživao ‘Big Tech’ i Demokrate za urotu protiv njega, nekoliko sati nakon što su objavljeni novi detalji Twitterovih internih moderacijskih razmatranja 2020. godine na zahtjev novog vlasnika Elona Muska.

Objave internih e-mailova kompanije Twitter pokazuju da se u toj mreži raspravljalo o tome treba li dozvoliti objavu priče New York Posta o materijalima nađenim na laptopu Huntera Bidena, sina aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, piše Politico.

On je optužio velike tehnološke kompanije za blisku saradnju s demokratima.

Reakcije na internetu na Trumpov post o “raskidu” bile su brze i negativne u konzervativnim i liberalnim sferama.

Njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton osudio je izjavu na Twitteru rekavši da se “nijedan američki konzervativac ne može složiti s pozivom Donalda Trumpa na suspenziju Ustava”.

“Svi pravi konzervativci moraju se suprotstaviti njegovoj kampanji za predsjednika 2024.”, dodao je.

Zastupnik demokrata iz Virginije, Don Beyer, napisao je da su Trumpove riječi “opasne” i rekao da se “otvoreno proglasio neprijateljem Ustava”.