Skip to content

DOŠLI SU DO KRAJA? ‘Nije puno ostalo’ od sankcija Rusiji, sada je potrebna druga podrška, kaže Borell

Europska unija gotovo je iscrpila sve svoje mogućnosti za restriktivne mjere protiv Rusije, a blok se mora usredotočiti na financijsku i vojnu potporu Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u intervjuu za EURACTIV nakon sastanka ministara obrane EU-a u Stockholmu.

“Nemamo puno više za učiniti sa stajališta sankcija, ali možemo nastaviti povećavati financijsku i vojnu potporu”, rekao je Borrell.

“Bilo bi čudno da godinu dana nakon početka invazije ostane mnogo više opcija. Koristili smo naš proces korak po korak i bili smo postupni – možda ponekad previše postupni”, dodao je.

Ali doista, godinu dana nakon invazije, dolazimo do kraja ljestvice“, priznao je Borrell na pitanje o sljedećim mogućim koracima koje bi blok mogao poduzeti.

Foto: Statista / ZEMLJE S NAJVIŠE SANKCIJA NA SVIJETU

Tijekom prošle godine, EU je odobrio 10 rundi sankcija protiv Moskve koje su imale za cilj otežati financiranje rata i lišiti Rusiju tehnološke opreme i rezervnih dijelova za oružje koje će se koristiti protiv Ukrajine.