Skip to content

DOŽIVIO JE ŠOK KADA JE UGLEDAO SVOJU SLIKU NA KUTIJI CIGARETA

Huvenal Bareto Rodrigez (74) bio je više nego iznenađen kada je u izlogu trafike ugledao kutiju cigareta i shvatio da gleda u svoje lice.

Bez Huvenalove dozvole Ministarstvo zdravlja i Institut za preveciju kancera iskoristili su njegovu fotografiju i stavili je na kutiju cigareta.

FOTO: PRINTSCREEN

Ovom 74-godišnjem Kolumbijcu je 2005. godine dijagnostikovan kancer pluća, a prilikom jednog tretmana hemioterapije prišle su mu medicinske sestre i zamolile ga da im dozvoli da ga fotografišu.

– Neke sestre su mi prišle i rekle da sam u odnosu na ostale pacijente ja bio najvoljniji da se slikam – prisjeća se Rodrigez sutuacije u kojoj je slika nastala, kao i da su ga te iste sestre kasnije zamolile da potpiše neke „medicinske papire“. Pacijent je pristao, a budući da ne zna čita, nije bio svjestan šta potpisuje.

FOTO: PRINTSCREEN

Kolumbijac, koji tvrdi da je nepušač i da kancer pluća nije dobio zbog cigareta već virusa koji je napao njegovo tijelo, smatra da upotreba njegove fotografije u kampanji protiv pušenja stvara lošu sliku o njemu. U komšiluku ga svi zovu „čovjek cigareta“, što mu se nikako ne dopada.

FOTO: PRINTSCREEN

Svoj slučaj predstavio je pred Gradskim vijećem koje je presudilo da su Ministarstvo zdravlja i Institut za prevenciju kancera nanijeli štetu njegovom ugledu, kao i da su iskoristili činjenicu da Rodrigez ne zna da čita niti piše.

Takođe su naredili da se njegova slika ukloni sa kutije cigareta. Ipak, strane zalihe ovih paklica su još uvijek u prodaji.

Sidebar