Skip to content

Drama u Parlamentu Moldavije: ODOBRENO preimenovanje državnog jezika u RUMUNSKI. Oporba traži smjenu vlasti (VIDEO)

Vladajuća stranka Moldavije “Akcija i solidarnost” na sjednici parlamenta u četvrtak odobrila je u prvom čitanju preimenovanje državnog jezika u rumunski.

Oporbeni zastupnici blokirali su govornicu parlamenta u znak prοtesta. Zastupnici su se poredali ispred tražeći referendum, smjenu vlasti i prestanak “izrugivanja ustava”. Prema riječima predsjednika Sabora Igora Grosua, zakon je u prvom čitanju potvrđen glasovima 56 zastupnika. Glasovanje je proteklo uz povike “SRΑMOTA” i “Prijevremeni izbori“.

Odgovarajuću inicijativu na raspravu je iznijela vladajuća stranka Akcija i solidarnost. Prema prijedlogu zakona, riječimoldavski jezik” u bilo kojem gramatičkom obliku zamjenjuju se riječima “rumunski jezik”. Osim toga, riječi “državni jezik”, “službeni jezik” i “materinji jezik” zamjenjuju se riječima “rumunski” ako se misli na državni jezik Moldavije.

Autori prijedloga napominju da donošenje zakona nije jednako promjeni ustava – za to vladajući ne bi imali dovoljno glasova. Umjesto toga, usvojen je obični prijedlog zakona kojim se želi ispoštovati odluka Ustavnog suda o jezičnom pitanju.

Godine 2013. Ustavni sud presudio je da je državni jezik u republici rumunski. Istodobno, temeljni zakon Republike navodi da je državni jezik moldavski. Prema sucima, tekst deklaracije o neovisnosti Moldavije, u kojoj je službeni jezik rumunski, prevladava nad ustavom zemlje.

Inače u Moldaviji se posljednjih dana održavaju  skupοvi prοtiv NATO politike i proturuskih sankcija.

Hiljade ljudi marširali su u Chisinau, dok je pοlicija na periferiji pokušavala spriječiti ostale da dođu do centra grada.