Skip to content

Drastična promjena vremena: Dolaze nam žestoki minusi

Još sutra temperature zraka bit će u plusu, a onda već u noći sa srijede na četvrtak u našoj zemlji doći će do naglog zahlađenja, a temperature će se u narednim danima spustiti i do minus 15 stepeni Celzijusa.

Bit će to intenzivna promjena vremena kada je u pitanju temperaturni režim, budući da će sutra u većem dijelu zemlje biti 15 stepeni Celzijusa, a onda već za vikend temperature će, kaže Nedim Sladić, meteorolog, biti niže i do 25 stepeni Celzijusa.

Sa zapada Meditarana pristiže dosta vlage u jugozapadnom visinskom strujanju zbog čega će sutra najviše padavina biti na jugu i jugozapadu BiH. Past će između 30 i 60, lokalno i do 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Najmanje padavina bit će na sjeveroistoku i istoku naše zemlje. Zbog razlike u pritiscima, u većem dijelu zemlje sutra će puhati umjeren do jak južni vjetar, povremeno sa olujnim udarima, brzine između 50 i 70 kilometara na sat.

U takvim okolnostima od strane entitetskih hidrometeoroloških zavoda na snazi su žuti meteoalarmi za vjetar i narandžasti za područja juga Hercegovine i zapada Bosne zbog intenzivnijih padavina – kaže Sladić, piše Faktor.ba.

Upozorava da, zbog sutrašnjih obilnih padavina i topljenja snijega, postoji ορasnost da se neke rijeke izliju iz korita.

Postoji ορasnost da se lokalni vodotoci izliju iz korita. Prilično kritično je prema Drini gdje su lokalni vodotoci počeli rasti – ističe Sladić.

Hladni val veći dio BiH zahvatit će u četvrtak prijepodne kada će kiša prijeći u susnježicu i snijeg.

Međutim, kako ovaj sistem vrlo brzo odmiče na istok, ne očekuju se značajnija stvaranja snježnog pokrivača. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar prolazno, a temperature zraka osjetno će pasti. Do kraja četvrtka prestat će padavine u cijeloj zemlji. U petak će biti nešto više sunčanih intervala – navodi Sladić.

Dodaje da će se hladno vrijeme zadržati do sredine naredne sedmice.

Temperature zraka već od četvrtka kretat će se od minus 13 do minus sedam u Bosni u jutarnjim satima. Na planinama temperature će se spuštati i do minus 15 stepeni Celzijusa. U Hercegovini od minus sedam do nule. Dnevne temperature kretat će se od minus osam do minus tri u Bosni, a na jugu Hercegovine od minus tri do četiri stepena Celzijusa – ističe Sladić.

Na pitanje, hoće li ovo biti posljednji hladni val ove zime, Sladić odgovara kako su dugoročne prognoze nezahvalne, ali da je sasvim izgledno da više nećemo imati tako niskih temperatura.

No, treba znati da su ispred nas “babine huke” i tzv. “goveđa zima”. To znači da će zime biti još, ali sigurno ne u ovakvom obimu kako nas očekuje u narednim danima. Ono što je sigurno jeste da nas, nakon što prođe predstojeći hladni val, krajem februara očekuje puno toplije vrijeme – kazao je Sladić.

Slična prognoza vrijedi i za Srbiju.

zima

U srijedu će biti relativno toplo, bez padavina. Umjereno do potpuno oblačno sa temperaturom od 13 do 17 stepeni u većem dijelu Srbije. Međutim, tokom noći dolazi do potpunog preokreta tako da se u četvrtak očekuje jače naoblačenje sa kišom i jakim olujnim sjeverozapadnim vetrom.

Tokom dana kiša će preći u susnježicu, a potom u snijeg uz dalji pad temperature, najprije na sjeveru i zapadu, a u toku noći i u ostatku Srbije. Maksimalna temperatura tokom jutra kretaće se od 4 stepena dok će do sredine dana dostići čak 14, a zatim slijedi postepeni pad do kraja dana. Što se tiče padavina, one se očekuju u veoma malim količinama i prestaće u četvrtak u toku noći.

Od petka nema više padavina, ali dolazi ledeno vrijeme i nastavlja se pad temperature, koja će u nižim predjelima biti ispod nule, a na planinama će dostići čak -15 stepeni.

– Od petka možemo slobodno da zaboravimo one proljećne dane u kojima smo uživali prošle nedjelje i da se dobro utoplimo u skladu sa godišnjim dobom jer nas očekuje temperatura u minusu i ledeni dani tokom cijelog vikenda rekao je za meteorolog Đorđe Đurić.

Sidebar