Skip to content

Dronovi došli na red! EU gađa Rusiju devetim paketom sankcija

Europska komisija u srijedu je predložila deveti paket sankcija Rusiji, uključujući dodavanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i subjekata na popis sankcija. Među nove sankcije su uvrštene još tri ruske banke, a tu je i plan da se Rusiji onemogući pristup svim bespilotnim letjelicama.

Sankcije uključuju ruske oružane snage, kao i pojedinačne časnike i obrambene industrijske tvrtke, ali i članove državnog Vijeća Federacije, ministre, guvernere i političke stranke među njima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u izjavi da EU također predlaže uvođenje sankcija protiv tri dodatne ruske banke, što uključuje potpunu zabranu transakcija ruskoj banci za regionalni razvoj “kako bi se dodatno isušila Putinova ratna škrinja“, kazala je.

Također želi uvesti nove izvozne kontrole i ograničenja, posebno za robu s dvojnom namjenom uključujući ključne kemikalije, nervne otrοve, elektroniku i IT komponente, ‘sve ono što bi mogao koristiti ruski ratni stroj’, ustvrdila je.

Moja prva tačka je da ćemo prekinuti pristup Rusiji svim vrstama bespilotnih letjelica, predlažemo zabranu izravnog izvoza motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoza u treće zemlje, poput Irana koji bi mogao isporučivati bespilotne letjelice Rusiji’, kazala je šefica komisije.

‘Također ćemo ciljati na ruski prοpagandni stroj sankcijama četiri dodatna kanala na svim distribucijskim platformama i predlažemo daljnje ekonomske mjere protiv ruskog energetskog i rudarskog sektora, uključujući zabranu novih rudarskih ulaganja u Rusiji’, zaključila je.

PROČITAJTE JOŠ… Irski političar održao ‘bukvicu’ Ursuli Von der Leyen (VIDEO)