Skip to content

Države članice vrše pritisak na EU da izmijeni sankcije kako bi deblokirala ruske pošiljke hrane

Vodeće zemlje članice EU-a pozivaju Bruxelles da prilagodi svoje sankcije Moskvi kako bi napravio jasnije izuzeće za isporuke ruskog žita i gnojiva, tvrdeći da trenutna pravila odgađaju vitalne isporuke sirοmašnim zemljama.

Njemačka, Francuska i Nizozemska su među zemljama koje pozivaju Europsku komisiju da uvede amandman koji pojašnjava sankcije oko izvoza hrane iz Rusije, prema dokumentu o stajalištu u koji je imao uvid Financial Times.

Poziv je uslijedio nakon kritika afričkih zemalja da nedostatak jasnoće u pravilima ostavlja vitalne zalihe zaglavljene u lukama EU.

Afričke države koje se bore s nestašicom hrane i poljoprivrednih sirovina napale su sankcije EU -a.

Macky Sall, predsjednik Senegala i predsjedavajući Afričke unije, tvrdio je da je kontinent postao “kolateralna šteta” u pritisku zapadnih saveznika na Rusiju.

Iako je Komisija dala smjernice zemljama EU-a za dopuštanje prolaza ruskog žita i gnojiva, vlade i prijevoznici rekli su da nisu dovoljno čvrste da jamče pravnu zaštitu.

Trenutna pravna situacija pridonosi kritikama da sankcije zapravo ometaju trgovinu hranom i gnojivima”, navodi se u dokumentu skupine država članica, koja također uključuje Španjolsku, Belgiju i Portugal.

Dokument tvrdi da se pošiljke ponekad zadržavaju u europskim lukama duže nego što je potrebno, jer su tvrtke zabrinute zbog sudjelovanja u transakcijama s ruskim grupama koje su u vlasništvu pojedinaca pod sankcijama.

Financijske institucije, osiguravatelji, prijevoznici i trgovci na veliko oklijevaju sudjelovati u komercijalnim poslovima u izvozu ruske hrane i gnojiva, ometajući opskrbne lance, navodi se.

Sada je postojala “nepoželjna” situacija u kojoj je EU stroži u poljoprivrednim transakcijama nego SAD i UK. ‘To se čini u suprotnosti s općom politikom EU-a o sigurnosti hrane’, navodi list.

Komisija je ipak ustrajala na tome da nijedna od njezinih sankcija nije usmjerena na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i gnojiva.

“Ako treće zemlje žele kupovati ruska gnojiva, ne postoje sankcije EU-a koje bi to zabranile – zapravo, ruski izvoz gnojiva u treće zemlje nije smanjen”, rekao je glasnogovornik.

Afrička unija se od svibnja žalila da EU blokira isporuke, zbog čega su se neke zemlje na kontinentu zagrijale za rusko diplomatsko napredovanje.

“S prekidom opskrbe hranom koji proizlazi iz rusko-ukrajinskog rata, Afrika se sada suočava s manjkom od najmanje 30 miliona metričkih tona hrane, posebice pšenice, kukuruza i soje uvezenih iz obje zemlje”, dodaje se.

Zemlje članice EU koje stoje iza dokumenta ukazale su na dogovor uz posredovanje UN-a za isporuku desetaka tisuća tona gnojiva ruskog proizvođača Uralchema koji je bio odgođen u lukama EU-a.

Njihov dokument tražio je da se u sankcije uvede jasna rečenica kojom se izuzimaju “sredstva ili gospodarski resursi koji su strogo potrebni za kupnju, uvoz, izvoz ili prijevoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i gnojiva, ili gospodarskih resursa koji su takvi poljoprivredni ili prehrambeni proizvodi”.