Skip to content

Državni ured za istrage Ukrajine izvršio pretres u dva odjela Kličkove administracije

Zaposlenici ukrajinskog Državnog ureda za istrage izvijestili su o pretresima u zgradama kijevske gradske uprave ( KMDA – Київська міська державна адміністрація), na čijem je čelu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Zaposlenici DBR-a proveli su zapljenu u dva odjela Kijevske gradske državne uprave u sklopu pred-istrage o nenamjenskom korištenju rekreacijskog zemljišta u jednom od kijevskih parkova i zlouporabe ovlasti, objavila je agencija na svom Telegram kanalu ne navodeći imena glavnih osumnjičenika.

Tijekom zapljene, između ostalog, zaplijenjena je dokumentacija koja se odnosi na objavu natječaja za privlačenje investitora i ispunjavanje uvjeta investicijskog ugovora između KMDA i jednog od poduzeća glavnog grada.

Utvrđeno je da je 2015. godine jedna od udruga glavnog grada sklopila ugovor o ulaganju s KMDA u vezi s izgradnjom sportskih objekata i građevina. Međutim, prema istrazi, tvrtka ne ispunjava uvjete ugovora o ulaganju, posebno u pogledu razdoblja izgradnje i rasporeda financiranja projekta. Osim toga, bilo je moguće identificirati “činjenice zlοuporabe parka”.

Radovi koji su trebali biti gotovi do ožujka 2022. godine trenutno su izvedeni samo 30% od onoga što je navedeno u projektnoj i predračunskoj dokumentaciji.

Ukupan iznos ulaganja prema ugovoru o ulaganju iznosi gotovo 149 miliona grivni (četiri miliona dolara).

Zaposlenici DBR-a provjeravaju umiješanost dužnosnika KMDA u razloge neispunjavanja uvjeta investicijskog ugovora od strane tvrtke u proteklih 7 godina.

Kazneni postupak je otvoren prema članku zlouporabe ovlasti ili službenog položaja, što je izazvalo teške posljedice (2. dio članka 364. Kaznenog zakona Ukrajine).

‘Sankcija ovog članka predviđa kaznu zatvora u trajanju do 6 godina. Upravljanje postupkom provodi gradsko tužiteljstvo u Kijevu’, objavili su bez navođenja podataka tko su glavni osumnjičeni u ovom slučaju.