Skip to content

Đuro: “Otac mi je bio Srbin, a majka Muslimanka. Ponosan sam na tu njihovu ljubav”

On je svestrani umjetnik – glumac, reditelj, producent, muzičar, pisac. Jedan je od junaka kultne serije “Top lista nadrealista”.

Kako je tekao njegov životni put od rodnog Sarajeva do Ljubljane? Zašto je kćerki dao ime po jogurtu i šta je od poznate holivudske zvijezde dobio za 50. rođendan, otkrio je Branko Đurić Đuro.

Tokom Đurinog gostovanja na srbijanskoj tv “Prva“:

Razgovor o Đurinom privatnom životu počeo je duhovitom dosjetkom Sarajlije. Novinar je konstatirao kako bračni par Brako Đurić i Tanja Ribič izgleda kao ljepotica i zνijer, na šta se Đuro učtivo zahvalio i obećao da će Tanji prenijeti mišljenje novinara – da izgleda kao zνijer!

Novinara je zanimalo kako je to kod Đure posloženo: majka mu je muslimanka, otac Srbin, supruga Slovenka, živi u Sloveniji a rođen je u Sarajevu.

Kod mene je to veoma jednostavno. Ne dijelim ljude ni po kojoj osnovi, a najmanje po nacionalnoj. Apsolutno mi je svejedno šta ste vi. Svako je to što je i ne može biti ništa drugo. Mnogo više nađeš zajedničkog s nekim ako sluša sličnu muziku kao ti nego ako znaš da je Turčin, Španjolac itd.

Ako već moram praviti podjelu, onda ljude dijelim kao na Beatlese i Stonese.

Mnogo više shvatiš nešto o čovjeku kada vidiš kakvu muziku sluša nego kroz nacionalnu pripadnost. Osim toga, upoznao sam toliko veselih Šveđana i depresivnih Španjolaca, komunikativnih Slovenaca i vrijednih Crnogoraca, da svi ti stereotipi padaju u vodu. O pametnim Bosancima da i ne govorim.

U kakvom ste duhu odrastali, s obzirom na to da vam je majka muslimanka, a otac vam je umro kada vam je bila samo godinu dana. U islamu se kaže da majka “spava” do nogu Allaha, dakle, veoma je važna.

Vaša se majka preudala. Kakav vam je bio očuh?

Kada sam imao 14 godina, moja se majka preudala. Očuh je za mene bio jako važan. Branislav Popovac, zvali su ga Pako, bio je umjetnik, slikar i njemu mogu biti zahvalan za to umjetnički ležerno shvaćanje života. On me naučio da čovjek život i sebe ne treba uzimati previše ozbiljno i doslovno. Preminuo je prije deset godina.

Od svoje četrnaeste godine odrastao sam u njegovu atelijeru i on me upoznao s umjetnošću. Imao je mnogo stila i bio je zajebant. Ni na koji način nisam religiozan. Nekako, najbliži mi je budizam, stoga što ima najvedriji i liberalan pogled i zbog toga oko vrata nosim budistički znak. Ali ni tu nisam sasvim involviran.

Odrastao sam, recimo, u obitelji u kojoj se, s istim veseljem, slavio Uskrs i Vaskrs i Bajram. Za Bajram smo od nane dobivali baklave, za Uskrs i Vaskrs od bake obojena jaja.

Čime vas se bavila majka? Jeste li bili uz nju vezani?

– Mama je završila književnost, a kada je otac umro, završila je ekonomski fakultet i nakon toga kibernetiku. Radila je u UNIS-u i bavila se automatskom obradom podataka. I danas sam vezan uz nju. Uvijek sam bio ponosan na njezino obrazovanje, liberalnost i širinu. Da ona nije bila takva, ja ne bih bio ono što danas jesam.

Kada razmišljam danas, shvaćam da u ono vrijeme, krajem pedesetih, brak između te dvije različite konfesije nije bio normalna pojava. Majka i otac su se razumjeli i, jednostavno, ponosan sam na njihovu ljubav i na to da se nisu obazirali na standarde. Kao što se ja, poučen njihovim primjerom, ne obazirem na to danas.

Ne obazirem se na razliku u boji kože, vjeroispovijesti, svjetonazoru ili u količini novca.

A što znate o svojem ocu?

Moj otac je imao samo 21 godinu kada je umro od karcinoma. Sanjao je o tome da bude glumac. Imao je nekog prijatelja iz Kruševca, gdje je i on tada živio, koji me svaki put posjeti kada sam u Beogradu i onda mi priča o njemu.

Njih dvojica išli su zajedno na prijemni ispit na Akademiju u Beograd i nisu ga primili. Pisao je pjesme. Bio je dobar tip. Obožavao je Lorcu. Žao mi je da su početkom rata u Sarajevu izgorjele njegove pjesme zajedno s mojim stanom. Knjige, slike.

Ja nemam slike iz djetinjstva i zato sam radostan da postoji Facebook, gdje mi moja raja iz djetinjstva pošalje pokoju fotografiju iz tog razdoblja.

Sidebar