Skip to content

DŽΑMIJE I ZGRADE ΝΕSTAJU S LICA ZEMLJE: Ιzraelci ruše i objavljuju snimke

Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da su tokom noći pogodile više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze, u kvartu Rimal i Khan Yunisu.

IDF kaže da te lokacije uključuju džamiju, za koju tvrde da je služila kao skladište oružja Hamasovim snagama za protutenkovske navođene projektile, te stambene zgrade za koje tvrde da koristi skupina Hamasa, među ostalim vojnim objektima.

Izraelska vojska je sve snimila iz drοna i objavljuju snimke na kojima se vidi nekoliko napada.

Izraelci su sravnili višekatnicu u kvartu Al Furkan, tvrdeći da u njoj živi jedan od Hamasovih operativaca, infrastrukturu koju je navodno koristio jedan od visokih zvaničnika organizacije i imovinu koju su koristili operativci organizacije Hamas.

I sinoć su deseci borbenih aviona napali i nastavljaju napadati mnoge mete širom kvarta Rimal, za koji tvrde da služi kao gnijezdo Hamasa i odakle se izvode aktivnosti protiv Izraela.

Jučer je u samo posljednja tri sata desecima aviona napadnuto oko 130 ciljeva. Težište napada: Beit Hanon, Sajaya, Al Furkan i Rima.

Podsjetimo, Izraelci su najavili potpunu opsadu Pojasa Gaze. “Neće imati struje, hrane ni goriva”, poručili su, a čak su im zaustavili opskrbu vodom.

Pojas Gaze, ili “zatvor na otvorenom” kako ga mnogi zovu je dug samo 41 km, a širok od 6 do 12 km sa oko 2 miliona Palestinaca koji su potomci izbjeglica koji su pobjegli ili protjerani iz područja koje je postalo Izrael nakon ’48.