Skip to content

EΚSTRΕMIST u Švedskoj gazio po Κur’anu, mahao izraelskom zastavom i poljubio je ispred muslimanskih vjernika

  • EΚSTRΕMIST, irački izbjeglica u Švedskoj identificiran kao Salwan Momika oskrnavio je Časni Kur’an dok je u subotu mahao i ljubio izraelsku zastavu. Provodeći provokativni čin u Stockholmu, štitila ga je švedska policija.

Usred tekućeg rata između Izraela i Ηamasa,  EΚSTRΕMIST Momika izrazio je svoju solidarnost sa židovskom nacijom gazeći Κur’an i ljubeći izraelsku zastavu.

Momika – Stockholm (21. oktobra)

Incident se dogodio u švedskoj prijestolnici Stockholmu u subotu (21. oktobra). Salwan Momika, irački izbjeglica koji živi u Švedskoj, također je viđen kako ljubi izraelsku zastavu.

Video incidenta sada je postao viralan na društvenim mrežama.

Dan ranije u petak (20. oktobra), Salwan Momika je najavio: “Sutra ću podići izraelsku zastavu, proglasiti svoju solidarnost s Izraelom i spaliti Kur’an i palestinsku zastavu u Stockholmu.”

MOMIKA JE DOBIO DOZVOLU POLICIJE NAKON ŠTO JE PODNIO ZAHTJEV ZA Demonstraciju “solidarnosti s Izraelom”.

Njegova podrška izraelskom režimu dolazi nekoliko mjeseci nakon što je iranska obavještajna služba rekla da je povezan sa izraelskim Mossadom.

Iransko ministarstvo obavještajne službe objavilo je izvješće u junu 2023., rekavši da je Mossad angažirao Momiku 2019. te da su ga tada “cionisti prihvatili i pozdravili” unatoč kriminalnom dosjeu u Iraku.

U izvješću se navodi da je Momika imao zadatak odvratiti pozornost javnosti od zločina režima u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali i palestinskog otpora u to vrijeme kroz insceniranje događaja skrnavljenja Kur’ana širom Švedske.

Dana 28. juna ove godine, švedska policija također je dala Salwanu Momiki dozvolu da spali Kur’an na demonstracijama ispred najveće džamije u Stockholmu.

Ranije u januaru 2023., danski političar Rasmus Paludan zapalio je primjerak Kur’ana pokraj turskog veleposlanstva u glavnom gradu zemlje, što je navelo Tursku da prekine razgovore sa Švedskom o njezinom članstvu u NATO-u.