Skip to content

Ζelenski pozvao kineskog predsjednika u Ukrajinu: ‘Više od godinu dana, nismo imali nikakav kontakt’

Volodimir Zelenski pozvao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Ukrajinu. On je to izjavio za Associated Press.

Spremni smo ga vidjeti ovdje. Želim razgovarati s njim. Imao sam kontakt s njim prije punog rata. Ali cijelu ovu godinu, više od godinu dana, nismo imali nikakav kontakt“, rekao je.

 

Razgovor Zelenskog i novinara Associated Pressa se vodio u vozu Sumi-Kijev. Evo nekoliko sažetaka od tamo: “Kad bi Bahmut pao u ruke ruskih snaga, njihov bi predsjednik Vladimir Putin “prodao ovu pobjedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu“, rekao je Zelenski pijući čaj u ekskluzivnom intervjuu za AP.

Ako osjeti malo krνi – nanjuši da smo slabi – gurat će, gurati, gurati“, dodao je.

Zelenski je rekao da će u slučaju poraza Ukrajine u Bahmutu početi pritisak na Kijev – kako od strane međunarodne zajednice, tako i unutar zemlje.

Naše društvo će se osjećati umorno. Naše društvo će me natjerati na kompromis s njima“, dodao je Zelenski.

Komentari Zelenskog bili su priznanje da bi gubitak bitke za Bahmut bio skup politički poraz, a ne taktički, rekao je AP.

Volodimir Zelenski također smatra da ako Sjedinjene Države prestanu pružati pomoć Ukrajini, neće pobijediti.

Zelenski, navodi AP, strahuje da bi političke promjene u Washingtonu mogle utjecati na rat.

Sjedinjene Države stvarno razumiju da ako nam prestanu pomagati, nećemo pobijediti“, rekao je ukrajinski predsjednik odgovarajući na pitanje što očekivati ​​ako republikanci dođu na vlast, tražeći reviziju pomoći Kijevu.

Podsjetimo, mediji su ranije izvijestili da Xi Jinping planira održati online sastanak sa Zelenskim nakon posjeta Moskvi. Međutim, kinesko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da nemaju ništa za izvijestiti o mogućem susretu Xi Jinpinga i Zelenskog. Mikhail Podolyak, savjetnik šefa ureda predsjednika, rekao je da je bilo poteškoća u organiziranju razgovora između Zelenskog i Xi Jinpinga.