Skip to content

Engleska crkva odlučila je blagosloviti istοspolne brakove

Generalni sinod Engleske crkve odlučio je blagosloviti istοspοlne parove. Članovi Sinode također su izglasali “žaljenje i pokajanje” zbog neuspjeha Crkve da prihvati LGΒΤQΙ+ osobe i zbog štete koju su LGΒΤQΙ+ osobe doživjele. To je objavljeno u priopćenju Crkve.

Prešli smo dug put da bismo došli do ove tačke. Po prvi put, Anglikanska crkva javno, bezuvjetno i radosno pozdravlja istοspοlne parove u Crkvi. Crkva ostaje duboko podijeljena po ovim pitanjima, koja zadiru u srž našeg Kao nadbiskupi, obvezujemo se poštivati ​​savjest onih za koje ovo ide predaleko i osigurati da imaju sva potrebna uvjeravanja da održe Crkvu ujedinjenu dok se ovaj razgovor nastavlja”, rekao je nadbiskup Justin Welby iz Canterburyja i Nadbiskup Stephen Cottrell iz Yorka.

Glasovi članova Sinode su zabilježeni kako slijedi: Biskupi 36 za, 4 protiv, 2 suzdržana. Kler 111 za, 85 protiv, 3 suzdržana. Laici 103 za, 92 protiv, 5 suzdržanih. Fotografija: churchofengland.org

Podsjetimo, u Engleskoj i Walesu još 2013. legalizirani su istοspοlni brakovi. Odobrila ih je kraljica Elizabeta II na inicijativu tadašnjeg premijera Davida Camerona.

Tada se tome oštro usprotivila Anglikanska crkva. Zabranila je svojim svećenicima da obavljaju obred vjenčanja za hοmοseκsualce.

Neki dan je The Guardian izvijestio da Engleska crkva razmišlja o pitanju spola Boga.