Skip to content

Engleska crkva razmišlja o pitanju Božjeg spola

Engleska crkva treba razmotriti korištenje rodno neutralnih izraza za Boga, te razmatra hoće li Boga prestati oslovljavati s “on” “otac”, nakon što su svećenici zatražili da im se umjesto toga dopusti korištenje rodno neutralnih izraza, piše Guardian.

Crkva je rekla da će na proljeće pokrenuti novu komisiju o tom pitanju. Sve eventualne izmjene, koje bi označile odmak od tradicionalnih učenja starih tisućljeća, morala bi odobriti sinoda, crkveno tijelo koje donosi odluke.

Nejasno je što bi zamijenilo izraz ‘Oče naš’ u molitvi Gospodnjoj, središnjoj kršćanskoj molitvi za koju se kaže da je Isus uputio svoje sljedbenike da zajedno izgovaraju generacijama.

Konzervativni kritičari uzvratili su na mogućnost promjena, a velečasni dr. Ian Paul za Telegraph je rekao da bi one predstavljale napuštanje doktrine same Crkve.

Glasnogovornik Engleske crkve rekao je: “Ovo nije ništa novo. Kršćani su od davnina prepoznali da Bog nije ni muško ni žensko, no različiti načini obraćanja i opisivanja Boga koji se nalaze u Svetom pismu nisu se uvijek odražavali u našem bogoslužju.”

Podsjetimo, prošle zime su Vjernici otišli ‘u suzama’ nakon propovijedi u kojoj je rečeno da je Isus možda bio TRAΝSRΟDAN