Skip to content

Erdogan nagovještava odobrenje pristupanja Finske NATO-u

Turska će “ispuniti” svoje obećanje Finskoj o njezinoj kandidaturi za pridruživanje NATO-u, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dajući dosad najjasniji signal da će odobriti ulazak te nordijske zemlje u savez nakon višemjesečnih pregovora.

“Susret ćemo se s finskim predsjednikom i učiniti ono što naše obećanje zahtijeva od nas”, rekao je Erdogan novinarima u parlamentu, a prenosi državna agencija Anadolu.

Prema riječima Erdogana, razmatranje [finske prijave za NATO] odvijat će se u skladu s prihvaćenim procedurama.

Finski predsjednik stiže u petak u Tursku. Mi ćemo izaći u susret i ispuniti tu riječ“, objasnio je komentirajući novinarima nadolazeći posjet svog finskog kolege Saulija Niinistöa Turskoj.

Odjel za komunikacije administracije turskog predsjednika ranije je izvijestio da je posjet finskog predsjednika zakazan za 16. i 17. mart.

Čelnici dviju zemalja razgovarat će i o temi kandidature Helsinkija za članstvo u NATO-u u svjetlu ispunjavanja obveza proizašlih iz Trojne deklaracije koju su potpisale Turska, Finska i Švedska na marginama posljednjeg summita Saveza u Madridu. Osim toga, predsjednici će se dotaknuti regionalnih i globalnih procesa, kao i odnosa između Ankare i EU.