Skip to content

Erdoganov suparnik uputio je upozorenje Rusima

Turski predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu optužio je Moskvu za širenje “zavjera”


Kemal Kilicdaroglu, šef glavne oporbene stranke u Turskoj, upozorio je Rusiju da se ne miješa u poslove zemlje samo nekoliko dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati 14. maja.

Dragi ruski prijatelji“, napisao je u četvrtak na Twitteru na turskom i ruskom jeziku, Kilicdaroglu, čelnik Republikanske narodne stranke (CHP).

Vi stojite iza montaža, zavjera, dubokih lažiranja i snimaka koje su jučer razotkrivene u ovoj zemlji” , ustvrdio je ne navodeći detalje.

Ako želite naše prijateljstvo nakon 15. maja, mičite ruke od turske države“, upozorio je političar, dodavši da je “još uvijek za suradnju i prijateljstvo” s Rusijom.

Kilicdaroglu trenutno blago vodi ispred sadašnjeg predsjednika, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je vodio zemlju od 2014., a prije toga je bio premijer 11 godina.

Izjava oporbenog čelnika dolazi nakon što je još jedan predsjednički kandidat, čelnik Domovinske stranke Muharrem Ince, odustao od utrke u četvrtak, tvrdeći da je protiv njega vođena “kampanja klevete”

Kako prenose turski mediji, Ince je svoju odluku objavio nakon što je na internet procurila snimka na kojoj se navodno vidi kako ima izvanbračnu aferu i vozi se u skupim automobilima.

Od ruskih dužnosnika u vezi s tim još nema komentara.

Prošli mjesec, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, upitan o predstojećim izborima u Turskoj je rekao da se Moskva “nikada ne miješa u unutarnje poslove” drugih zemalja.

Ankara je kupac ruskog plina i oružja (unatoč protivljenju SAD-a), kao i popularno mjesto za odmor među ruskim turistima.

Kemal Kilicdaroglu / Foto: SS Twitter

Dvije zemlje imaju bliske gospodarske veze i nekoliko zajedničkih projekata, uključujući i na području nuklearne energije.