Skip to content

EU će obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika i osigurati dodatnu vojnu potporu od 500 miliona eura

Europska unija pristala je uspostaviti misiju za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika i također će osigurati dodatnih 500 miliona eura za pomoć u kupnji oružja, piše Guardian.

Ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak odobrili su dvogodišnju misiju obuke, koja će uključivati ​​različite snage EU-a koje će pružati osnovnu i specijaliziranu obuku ukrajinskim vojnicima, na lokacijama u Poljskoj i Njemačkoj. Dužnosnici se nadaju da će misija, za koju se očekuje da će koštati 107 miliona eura, biti pokrenuta do sredine studenog.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da to “nije samo misija obuke”, već “jasan dokaz da će EU stajati uz Ukrajinu koliko god je potrebno”.

Ministri su također odobrili dodatnih 500 miliona eura za nabavu oružja i druge vojne opreme za Ukrajinu, što znači da je EU sada obećala 3,1 milijardu eura za ukrajinsku vojsku od ruske invazije u veljači.

Nekoliko zemalja EU-a i NATO-a već obučava ukrajinsku vojsku, ali dužnosnici u Bruxellesu vjeruju da misija EU-a može ponuditi dodatnu vrijednost. Borrell je rekao kako je “snažno uvjeren da bi spajanje kapaciteta europskih vojski” značilo “puno bolji proizvod”.

Prijavljeno je da je Ukrajina zatražila misiju EU-a za obuku u srpnju 2021., što je izazvalo višemjesečnu raspravu među 27 zemalja članica EU-a. Dužnosnici inzistiraju na tome da se trenutna misija razlikuje od prethodnih prijedloga, iako se sam Borrell žalio na spor napredak.

U prošlotjednom govoru , u kojem je kritizirao diplomatsku službu EU kao sporu i neučinkovitu , Borrell je rekao: “A onda, bum, dolazi rat i ljudi govore: “trebali smo to obaviti [misiju obuke za Ukrajinu].” Da, trebali smo to učiniti. A sada to radimo brzo – pa, brzo za europske standarde. Brzo za europske standarde znači par mjeseci.”

Govoreći u ponedjeljak, danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da bi to mogla postati “najveća misija EU-a ikada i naravno da bi trebala biti. Za nas nema sumnje da Ukrajina treba svu potporu koju može dobiti.” Također je rekao da je misija bila povijesna za Dansku jer je to bio prvi put da je Kopenhagen pristao sudjelovati u vojnoj misiji EU-a nakon snažnog glasanja za ukidanje opt-outa u obrambenoj politici EU-a 1. lipnja.

PROČITAJTE JOŠ… Rastu reakcije protiv Borrella, koji je Europu usporedio ‘prekrasnim vrtom’, a ostatak svijeta ‘džunglom’

PROČITAJTE JOŠ… UKRAJINA: ‘UNIŠTILI SMO 100 iranskih bespilotnih letjelica’