Skip to content

“Jemenci nisu ubili nikoga! 25 000 Ρalestinaca je mrtvo a vi ste bijesni na međunarodni transport. EU nema mοralni autoritet”, kaže irska zastupnica

Irska zastupnica u Evropskom parlamentu, Clare Daly, u svom je govoru, koji je ujedno objavila na društvenim mrežama, izgovorila riječi koje su evropskim birokratima neugodne za čuti.

“Svakim danom maske sve više padaju. Istog dana kada je zapadni ljubimac buldog – Izrael – odveden u Haag kako bi se suočio s optužbom za genocid u kojem su suučesnici zemlje EU, naši takozvani “partneri istomišljenici” SAD i Britanija su se oglušili o Povelju UN-a kako bi počinili svoj posljednji zločin agresije: Ilegalni, ničim izazvani, neopravdani zračni udari na Jemen. Bezakoniti, barbarski činovi koji će zapaliti regiju i pogoršati katastrofalnu krizu troškova života koju proživljavaju milioni Evropljana.”

“A sada im se neki od vas zapravo žele pridružiti. Ozbiljno? Ravnodušnih lica, došli su ovamo i rekli da žele to učiniti kako bi podržali međunarodno pravo. Isto međunarodno pravo koji je užasnuti svijet gledao kako je ugaženo u ruševinama Gaze, dok EU daje Izraelu još oružja i navija za genocid.”

“Jemenci nisu ubili nikoga! 25 000 Palestinaca je mrtvo i sve na što ste bijesni je međunarodni transport. Gotovo je! EU nema moralni autoritet. Ako hoćete da sredite situaciju, okončajte genocid!”, zaključila je Clare Daly.