Skip to content

EU parlament priznao Rusiju kao “državnog sponzora terorizma”. Oglasio se i Zelenski

Europski parlament proglasio je Rusiju “terorističkim režimom” i usvojio je rezoluciju kojom Rusiju priznaje kao “državnog sponzora terorizma” zbog njenog rata protiv Ukrajine i pozvao demokracije diljem svijeta da slijede taj primjer.

U neobvezujućoj rezoluciji koju je odobrila velika većina zastupnika u Europskom parlamentu, Europski parlament je rekao da je Rusija “teroristički režim kao posljedica njezinog namjernog fizičkog uništavanja civilne infrastrukture i masovnog ubojstva ukrajinskih civila s ciljem eliminacije ukrajinskog naroda” .

EU parlament je pozvao 27 država članica EU-a da naprave isto imenovanje “sa svim negativnim posljedicama koje to implicira”.

 

Ova rezolucija nema nikakve izravne pravne posljedice za Europsku uniju, ali odražava mišljenje većine zastupnika, koji su posljednjih godina usvojili cijeli niz antiruskih dokumenata.

Trenutno EU nema pravni okvir za uključivanje zemalja na popise država sponzora terorizma. Zastupnici u Europskom parlamentu kažu da bi ovaj pravni korak omogućio EU-u da proširi svoje sankcije protiv Rusije, da cilja na njezina politička, zakonodavna, vojna i izvršna tijela, kao i da je smatra odgovornom za zlοčin vojne agresije.

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali  su i da se Rusija isključi iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Zastupnici u Europskom parlamentu također su pozvali institucije EU da nastave putem jačanja “međunarodne izolacije Rusije” i dodatno smanje diplomatske odnose s Moskvom, svodeći ih “na apsolutno nužan minimum”.

Osim toga, u dokumentu se spominju i vojne formacije.

“Europski parlament poziva Vijeće EU-a da uključi Wagnerovu skupinu i 141. specijalnu motoriziranu pukovniju, također poznatu kao Kadirov, <…> na popis EU-a za pojedince, skupine i organizacije uključene u teroristička djela”, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici su također pozvali Bruxelles da brzo dogovori i provede novi, deveti po redu, paket sankcija protiv Moskve, uključujući zabranu uvoza ruskih dijamanata, kao i da učinkovito spriječi zaobilaženje restriktivnih mjera.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy pozdravio je odluku Europskog parlamenta da Rusiju proglasi državom sponzorom terorizma, piše Guardian.

Rusija mora biti “izolirana na svim razinama” kako bi “okončala svoju dugogodišnju politiku terorizma u Ukrajini i diljem svijeta“, pozvao je.

Američka se vlada do sada opirala etiketiranju Rusije, navodeći potencijalne neželjene posljedice prema svom pravnom sustavu.

Što označavanje znači?

To ovisi o nadležnosti. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji poseban pravni instrument koji navodi države koje su “opetovano pružale potporu djelima međunarodnog terorizma”. Trenutno su na njemu samo Kuba, Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Uključivanje znači ograničenja inozemne pomoći, zabranu izvoza obrane takvim vladama, kontrolu izvoza tehnologije s potencijalnom vojnom upotrebom i financijska ograničenja. Ono što je ključno, to također ima implikacije na ruski suvereni imunitet na američkim sudovima. Kanada također ima sličan instrument osude “državnih podupiratelja terorizma”, navodi Deutsche Welle.

Nasuprot tome, Europska unija trenutačno nema centralizirani popis “državnih sponzora terorizma” niti ekvivalentan alat, kao što je priznato u prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta objavljenom prošlog tjedna. U biti, neće biti teških i brzih pravnih posljedica.

Europski parlament ima ograničen utjecaj u vanjskoj politici, koja ostaje pod kontrolom 27 država članica.

Sidebar