Skip to content

EU poziva Rusiju da poništi svoju odluku o suspenziji sporazuma o žitu

Europska unija pozvala je u nedjelju Rusiju da povuče svoju odluku o povlačenju iz sporazuma kojem je posredovao UN i koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora u jeku globalne prehrambene krize.

“Odluka Rusije da obustavi sudjelovanje u crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu prijeko potrebnih žitarica i gnojiva za rješavanje globalne prehrambene krize uzrokovane njezinim ratom protiv Ukrajine. EU poziva Rusiju da (poništi) svoju odluku “, napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na Twitteru.

Rusija je jučer izvijestila o napadima na njezinu mornaričku flotu u Crnom moru u kojima su sudjelovale britanske i ukrajinske snage, tvrdnje koje Ukrajinci poriču, da Moskva ne može “ jamčiti sigurnost civilnih brodova” koji putuju prema uvjetima međunarodno dogovorenog sporazuma o žitu. Brodovi koji su bili na meti bili su uključeni u osiguranje žitnog koridora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina napala Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja na Krimskom poluotoku sa 16 bespilotnih letjelica u ranim jutarnjim satima u subotu, te da su “specijalci” britanske mornarice pomogli koordinirati “terοristički” napad. Britanija je odbacila ruske tvrdnje kao Ιažne, prenio je Reuters.