Skip to content

EU razmatra plaćanje milijarderu da i dalje daje Starlink internet Ukrajini

Zemlje EU-a raspravljaju hoće li doprinijeti financiranju kako bi se osiguralo da Ukrajinci zadrže pristup vitalnim internetskim uslugama Starlinka koje trenutno plaća šef Tesle Elon Musk.

Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis otkrio je planove, koji su u ranoj fazi, u intervjuu za POLITICO.

Govoreći za POLITICO, Landsbergis je sugerirao da pristup internetu u Ukrajini ne bi trebao biti prepušten u ruke jedne “super-moćne” osobe koja bi se mogla “jednog dana probuditi i reći: ‘Ovo više nije ono što želim raditi i to je to. ‘ A sutradan bi Ukrajinci mogli ostati bez interneta.”

Prijedlog je uslijedio nakon upozorenja Muska da njegova raketna tvrtka SpaceX ne može unedogled nastaviti plaćati Ukrajincima da imaju pristup internetskim uslugama Starlink, usred sugestija da želi da američka vlada plati račun. Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, kasnije se predomislio i rekao da će nastaviti financirati uslugu.

Ali strah je izazvao zabrinutost oko sigurnosti kontinuiranog pristupa Ukrajine ključnom telekomunikacijskom sustavu koji je odigrao ključnu ulogu u njihovim protuofenzivama protiv ruskih trupa na okupiranim teritorijima, kao iu održavanju povezanosti civilnog stanovništva.

“Shvatio sam da je vjerojatno puno bolje imati ovo kao ugovorni sporazum između, recimo, koalicije zemalja koje bi mogle kupiti uslugu od gospodina Muska, uslugu Starlink, i pružiti je Ukrajincima i nastaviti dalje pružajući to Ukrajincima”, rekao je Landsbergis

Ta je tema dospjela u raspravu na sastanku 27 ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, rekao je Landsbergis.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pokrenuo je tu temu, “i određene zemlje su se također pridružile”, rekao je ministar, ne precizirajući o kojim zemljama. “Ako se to dogodi u EU, to je još bolje”, rekao je. “Ne vidim zašto ne bi moglo.”