Skip to content

Europa optužuje SAD za profitiranje od rata

Dužnosnici EU napadaju Joea Bidena zbog vrtoglavo visokih cijena plina, prodaje oružja i trgovine, te profitiranju od sukoba u Ukrajini, piše Politico.

Vladimir Putin počinje lomiti Zapad.

Najviši europski dužnosnici bijesni su na administraciju Joea Bidena i sada optužuju Amerikance da su se obogatili na ratu, dok zemlje EU trpe.

Činjenica je, ako trezveno pogledate, zemlja koja najviše profitira od ovog rata je SAD jer prodaju više plina i po višim cijenama, i zato što prodaju više oružja”, rekao je jedan visoki dužnosnik za POLITICO.

Eksplozivni komentari — javno i privatno podržani od strane dužnosnika, diplomata i ministara na drugim mjestima — uslijedili su nakon rastućeg bijesa u Europi zbog američkih subvencija koje prijete uništenjem europske industrije. Kremlj će vjerojatno pozdraviti trovanje atmosfere među zapadnim saveznicima.

“Stvarno smo na povijesnom raskrižju”, rekao je visoki dužnosnik EU-a, tvrdeći da dvostruki udar trgovinskih poremećaja zbog američkih subvencija i visokih cijena energije riskira okretanje javnog mnijenja i protiv ratnih napora i protiv transatlantskog saveza. “Amerika mora shvatiti da se javno mnijenje mijenja u mnogim zemljama EU.”

Šef EU-a Josep Borrell pozvao je Washington da odgovori na zabrinutost Europe. “Amerikanci – naši prijatelji – donose odluke koje imaju ekonomski utjecaj na nas”, rekao je u intervjuu za POLITICO.

Najveća točka napetosti posljednjih tjedana bile su Bidenove zelene subvencije i porezi za koje Bruxelles kaže da nepravedno skreću trgovinu dalje od EU-a i prijete uništenjem europskih industrija. Unatoč formalnim primjedbama iz Europe, Washington do sada nije pokazao nikakav znak povlačenja.

Dok pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju, zemlje EU-a se umjesto toga okreću plinu iz SAD-a – ali cijena koju Europljani plaćaju je gotovo četiri puta veća od iste cijene goriva u Americi.

Zatim, tu je i vjerojatni porast narudžbi za vojnu opremu američke proizvodnje jer europskim vojskama ponestane oružja nakon slanja oružja Ukrajini.

Čelnici EU-a razgovarali su s Bidenom o utjecaju američke politike na europska tržišta na sastanku G20, rekao je izvor za Politico, ali činilo se da on nije bio svjestan tog pitanja. Ignoriranje Sjedinjenih Država, piše list, pokazalo se velikim problemom.

“Europljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka prethodnih informacija i konzultacija”, zaključio je David Kleimann iz think tanka Bruegel.

Dužnosnici s obje strane Atlantika prepoznaju rizike koje će sve toksičnija atmosfera imati za zapadni savez. Prepirke su upravo ono što bi Putin želio, složili su se diplomati EU i SAD, piše Politico.

Sve veći spor oko Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) — ogromnog paketa poreza, klime i zdravstvene zaštite — ponovno je stavio strahove od transatlantskog trgovinskog rata visoko na politički dnevni red. Ministri trgovine EU-a trebali bi raspravljati o svom odgovoru u petak dok dužnosnici u Bruxellesu izrađuju planove za hitnu ratnu škrinju subvencija kako bi spasili europske industrije od kolapsa.

Iza kulisa također postoji rastuća iritacija zbog novca koji teče u američki obrambeni sektor.

SAD je daleko najveći pružatelj vojne pomoći Ukrajini, isporučivši više od 15,2 milijarde dolara u oružju i opremi od početka rata. Prema Borrellu, EU je Ukrajini do sada osigurala oko 8 milijardi eura vojne opreme .

Prema riječima jednog visokog dužnosnika iz europske prijestolnice, obnavljanje zaliha nekog sofisticiranog oružja moglo bi potrajati “godinama” zbog problema u opskrbnom lancu i proizvodnji čipova.

To je potaknulo strahove da američka obrambena industrija može još više profitirati od rata.

Pentagon već razvija plan za ubrzanje prodaje oružja, dok pritisak saveznika da odgovore na veće zahtjeve za oružjem i opremom raste.

Drugi EU diplomat ustvrdio je da bi “novac koji zarađuju na oružju” mogao pomoći Amerikancima da shvate da bi zarađivanje “sve ove gotovine na plinu” moglo biti “malo previše”.