Skip to content

Europska komisija predstavila nacrt desetog paketa sankcija protiv Ruske Federacije

Predstavnici zemalja Europske unije sastali su se u srijedu u Bruxellesu kako bi razgovarali o novom nizu sankcija protiv Rusije koje bi Moskvu navodno koštale 11 milijardi eura u izgubljenoj trgovini, rekla je čelnica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

Očekuje se da će se blok dogovoriti o novom paketu sankcija u skladu s godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, ali konkretni prijedlozi moraju dobiti jednoglasnu potporu svih država članica EU.

Ključne stavke prijedloga sankcija koje Bruxelles nudi zemljama EU su:

Proširiti ograničenja na izvoz kritičnih tehnologija i industrijske robe u Rusku Federaciju u iznosu većem od 11 milijardi eura. To uključuje elektroniku, specijalizirana vozila, dijelove strojeva i motora, dijelove kamiona i mlaznih motora, kao i proizvode za građevinski sektor koje ruska vojska može koristiti, poput antena ili dizalica. Europa izjavljuje da Ruska Federacija ne može primiti tu robu iz drugih zemalja.

Dodatno ograničiti izvoz robe s dvojnom namjenom i naprednih tehnologija. Ukupno, popis uključuje 47 komponenti koje se mogu koristiti u ruskim oružanim sustavima, uključujući dronove, rakete i helikoptere.

Ovime smo zabranili sve tehnološke proizvode pronađene na bojnom polju. I pobrinut ćemo se da ne nađu druge načine da dođu tamo. To je razlog zašto, PO PRVI PUT IKADA, dodajemo subjekte iz trećih zemalja pod sankcije dvojne namjene protiv Rusije. Dodajemo sedam iranskih subjekata našem režimu dvostruke namjene. Sada im je zabranjena prodaja osjetljivih predmeta Rusiji. Spremni smo navesti dodatne subjekte iz Irana i drugih trećih zemalja koji Rusiji dostavljaju osjetljivu tehnologiju”, kazala je Der Leyen.

Uvesti osobne sankcije protiv više od 100 prοpagandista Kremlja te političkog i vojnog vrha Ruske Federacije.

Poduzeti nove mjere za sprječavanje zaobilaženja sankcija. Konkretno, moraju spriječiti ruske oligarhe da prodaju svoju imovinu. I također stvoriti jedinstveni računovodstveni sustav za svu imovinu ruske središnje banke zamrznutu u EU.

Pratit ćemo oligarhe koji pokušavaju sakriti ili prodati svoju imovinu kako bi izbjegli sankcije. Zajedno s državama članicama uspostavit ćemo pregled svih zamrznutih sredstava ruske središnje banke koja se drže u EU-u. Moramo znati gdje se nalaze i koliko vrijede“, kazala je Ursula.

Von der Leyen poziva na usvajanje ovog paketa sankcija do 24. februara.

ISTOVREMENO, Švicarska je rekla da zapljena privatne ruske imovine krši postojeći pravni poredak i potkopava ustav zemlje. U svom priopćenju, vlada se poziva na nalaze radne skupine koju je osnovalo Federalno ministarstvo pravosuđa.

“Vlada je primijetila da je Rusija prekršila međunarodno pravo napadom na Ukrajinu, te je stoga dužna platiti odštetu Ukrajini za prouzročenu štetu. Međutim, radna skupina zaključila je da je “izvlaštenje privatne imovine zakonitog podrijetla bez naknade” nedopušteno prema švicarskom zakonu.

Oduzimanje zamrznute privatne imovine protivno je saveznom ustavu i važećem pravnom poretku te krši međunarodne obveze Švicarske“, stoji u poruci.