Skip to content

EVO ŠTA TREBA DA ZNATE ako planirate posjetiti MANASTIR OSTROG

Manastir Ostrog spada među najposjećenije na Balkanu. U njega dolaze vjernici svih religija iz svih krajeva svijeta.

Smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom.

Foto: Wikipedia CC BY 2.0

Ako planirate put na Ostrog ne pričajte okolo o tome, ne hvalite se, a tamo ponesite samo čisto srce i molitvu.

Neka se poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi. Manastir Ostrog za mnoge vjernike predstavlja sam dodir sa Bogom, čvrst dokaz da je Svetac među nama i da nas štiti. Da biste pristupili takvoj svetinji morate ponijeti čisto srce.

Ono što je najvažnije kada planirate posjetu manastiru Ostrog, ali i bilo kom drugom manastiru je da znate gdje dolazite, da vjerujete u moć molitve i da znate cilj zbog kojeg dolazite.

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi. U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice duhih rukava.

Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale. Ako planirate da pješačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vjernici se zavetuju te taj put prolaze bosi.

Vjernici koji dolaze na prenoćište u Manastir Ostrog imaju mogućnost da prenoće u konaku Donjeg ili Gornjeg manastira. Konaci su često puni pa vjernici spavaju ispred manastira ali su im osigurana ćebad kako bi izdržali noćne hladnoće.

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete ponijeti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost.

Poklonici najčešće nose darove u vidu šećera, kafe ili ulja, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.

Postoji staro vjerovanje koje kaže da posjetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj ne pričate.

Na Ostrog se dolazi sa vjerom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

Sidebar